Після введення карантинних заходів в Україні майже вдвічі зросла кількість безробітних: до 2,8 млн осіб (за даними Торгово-промислової палати). Люди залишилися без засобів до існування. Найбільше, як відомо, постраждав малий і середній бізнес.

Де ж шукати нову роботу, як правильно скласти резюме, які зараз затребувані вакансії і чи варто міняти професію - ці питання Знай.uа задав Юлія Кирилюк - засновниці компанії Staff Service, яка надає послуги аутсорсингу, аутстафінгу, рекрутингу та HR-консалтингу.

Юлія Кирилюк, фото з особистого архіву експерта

Юліє, у вас більше 17 років практичного досвіду в цій сфері. Скажіть, в умовах карантину наскільки збільшилася кількість бажаючих знайти роботу саме через агентство?

З початком карантину кількість бажаючих знайти роботу через агентство не тільки не збільшилася, а швидше навіть зменшилася. Чому? Тому, що ми пішли на карантин і не працюємо.

Популярні новини зараз

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

За один долар – 50 гривень: до чого варто готуватися українцям

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Показати ще

Якщо серйозно, то більшість бізнесів призупинили свою діяльність або пішли на віддалену роботу, або скоротили діяльність до мінімуму. Відповідно, рішення з приводу пошуку персоналу і зміни роботи зараз не актуальні.

І люди розуміють, що пошук роботи під час невизначеності - не найкращий варіант. Фахівці, які змушені шукати роботу в поточному проміжку часу, роблять це самостійно.

В цілому як ви оцінюєте нинішню ситуацію на ринку праці?

Ситуація на ринку праці - карантин, іншими словами - період "затишшя". Роботодавці припинили пошук персоналу і будуть думати про це, як мінімум, після повного виходу з ізоляції і відновлення ділової активності. Надалі, припускаю, що роботодавці стануть більш вимогливо ставитися до співробітників з точки зору ефективності.

Пошук роботи, ілюстративне фото: pixabay.com

Які професії зараз в дефіциті і які в надлишку?

Складно говорити про надлишок і дефіцит професій, швидше ми можемо говорити, які професії зараз більш затребувані. Давайте подивимося на наше життя зараз - ми сидимо вдома, багато часу проводимо в Інтернеті (або працюємо, або дивимося, як працюють інші, що вони там постять), робимо замовлення і отримуємо доставкою наші замовлення (їжу, одяг, і купу всякої "суперпрямозаразнеобхідної" всячини). Відповідно, затребуваними стають такі спеціальності як:

- СММ, таргетолог, налаштування контекстної реклами, копірайтер, ведення блогів, ведення сайтів, програмісти і так далі (всі ті, хто створює нам інформацію в інтернеті, щоб ми побачили, закохалися і що-небудь "купили")

- кур'єри для доставки (всього чого завгодно)

- онлайн вчителя (не всі батьки виявилися морально готові згадувати шкільну програму і робити уроки з дітьми)

- викладачі іноземних мов (мови ми вчимо завжди і зараз саме час ще раз спробувати "обов'язково вивчити англійську")

Ну це був список з такого "очевидного". Можна ще подумати над "неочевидними професіями", наприклад:

- обробка фото, відео, аудіо

- монтаж роликів для YouTube, взагалі будь-який монтаж

- створення фото і відео контентів

- аналітика

- озвучка аудіокниг

І у кінцевому підсумку:

- викладати йогу, фітнес, розтяжку онлайн

- астрологи, нумерологи

На яку мінімальну з/п погоджуються українці в пошуку роботи?

Все залежить від рівня освіти, досвіду роботи, досягнень і амбіцій. І, звичайно, самого рівня роботи - адже це може бути погодинна оплата за викладення товару в супермаркеті і далі "в космос", але це все в рамках чинного законодавства України про мінімальний рівень з/п.

Пошук роботи, ілюстративне фото: pixabay.com

Скільки заробляє рекрут в середньому або від і до?

Рекрутер-початківець може розраховувати на ставку від 10 000 гривень в місяць і далі в залежності від рівня і якості закритих вакансій. Максимальна сума винагороди може бути дуже приємною у всіх сенсах.

Наскільки в нинішніх реаліях має значення вища освіта?

Вища освіта має значення в будь-яких реаліях (моя особиста суб'єктивна думка). Оскільки отримання вищої освіти вчить отримувати знання та розширює кругозір. Можу погодитися, що бувають винятки і вища освіта не є догмою і запорукою успіху. Швидше я про те, що головне в людині - бажання і вміння вчитися і розвиватися.

Як правильно скласти резюме? Які моменти важливі?

Ми провели серію безкоштовних вебінарів про те, як правильно скласти резюме (ви їх можете переглянути на сторінці в Facebook моєї компанії). Думаю, що зараз всі вже надивилися серіалів, начиталися книжок, освоїли кулінарні майстер-класи - саме час подивитися на своє резюме.

З найголовнішого - це чесність, в першу чергу з самим собою (чого ти хочеш, які твої досягнення і промахи та, що ти готовий робити далі). Резюме - це не хронологія дат і місць роботи (адже це не історичний нарис), це те, хто ти є зараз і що ти хочеш у майбутньому. Вкладайте сенс в резюме.

Які основні помилки допускають в написанні резюме?

Основна помилка в резюме - це фото. Всім подобається спілкуватися з приємною і доброзичливою людиною. А що чекати від кандидата, який робить фото в напівтемній машині у відображенні дзеркала заднього виду? Або ось ще приклад фото - прекрасний букет квітів та у правому нижньому кутку щаслива володарка букета.

Потрудіться зробити чітке і приємне фото в бізнес-стилі і не обов'язково в повний зріст (якщо це не потрібно роботодавцем для вакансії). Довжина ваших ніг не повинна грати ніякої ролі при прийомі на роботу.

Наскільки необхідний мотиваційний лист?

Супровідний лист необхідний, якщо:

- у вас є конкурентні переваги і ви хочете підкреслити їх;

- у вас є здобутки, які належать до заявленої вакансії;

- у вас є величезне бажання працювати на цій посаді (найчастіше високий рівень мотивації - відмінний привід, щоб написати);

- ви хочете висловити повагу і увагу одержувачу листа (особисте звернення - це завжди приємно, тільки за умови, що ви звертаєтеся правильно і не плутаєте імен і букв в імені)

І в будь-якому випадку, якщо ви вмієте писати красиві мотиваційні листи. Завжди приємно читати, коли це красиво.

На які вакансії ви б порадили звернути увагу?

Я б радила звернути увагу на такі вакансії та професії, які викликають у вас натхнення і бажання розвиватися далі. Що саме? Та, що завгодно - ткати килими (зустрічала прямо-таки твори мистецтва), озвучувати аудіокниги (якщо голос - це ваш талант), бути ілюстратором.

Існує безліч професій, про які ми й не здогадуємося. Головне, щоб Вам хотілося в цьому розібратися і розвиватися. Читала десь чудову фразу - якщо хочете в чомусь розбиратися, але не розбираєтеся, почніть розбиратися - і розберетеся. І будьте найкращими - це завжди дорого коштує!

Юлія Кирилюк, фото з особистого архіву експерта

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що станом на травень 2020 року кількість зареєстрованих безробітних в Україні на 48% більше, ніж було в травні 2019 року.

Також Знай.uа писав, що карантин перетворив Львівщину в край безробітних.

Читайте про допомогу по безробіттю 2020 - куди звертатися, як отримати і скільки заплатять.