Ситуація з карантином і вимушеним простоєм в ресторанній галузі змусила її представників об'єднатися і створити Українську ресторанну Асоціацію. Її мета наразі - знайти взаєморозуміння з владою і виробити шляхи виходу з карантину.

22 травня відбулась зустріч Асоціації з головним санітарним лікарем Віктором Ляшком, на якій обговорювалися основні правила відкриття закладів після карантину (поки що ресторани можуть почати роботу з 10 червня).

Знай.uа поспілкувався з відомим українським ресторатором Максимом Храмовим, який був присутній на цій зустрічі, про те, що ж чекає галузь і до чого готуватися.

Максим Храмов (крайній ліворуч)

За словами Храмова, МОЗ побоюється чергового спалаху захворюваності коронавірусом, якщо вже зараз дозволити роботу закладів у повному обсязі, а не тільки літні майданчики і тераси.

Популярні новини зараз

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію

Показати ще

"Тому вони категорично наполягали лише на 10 числі. Ми запропонували співпрацювати і зустрітися через тиждень, щоб подивитися, яка буде ситуація в країні, і плюс - ми спільно з ними пропишемо алгоритми виконання норм і правил після карантину для різних ресторанів", - поділився він.

Максим сподівається, що МОЗ піде на зустріч і почує думку рестораторів.

"Ми спробували пояснити, що ресторани - це не тільки забиті столові, фастфуди, а й безліч закладів, де спокійно можна виконувати будь-які норми. Тому ми домовилися, що для різних форматів розпишемо правила, щоб було зрозуміло, що, наприклад, для самообслуговування - така схема: щоб не створювати штовханини в приміщеннях, для ресторанів - інша. І з одного боку, ми пропишемо ці правила, незалежно від дати, коли дозволять роботу, а з іншого - ми зустрінемося через тиждень і подивимося, яка буде епідеміологічна обстановка. Можливо, якщо не буде ніяких спалахів, то вони дозволять працювати повноцінно ресторанам раніше, ніж 10 червня", - зазначив Храмов.

Максим Храмов, фото: Facebook/Жанна Капіца

Однак, додав ресторатор, якщо ситуація із захворюваністю погіршиться, то і терміни виходу з карантину можуть бути зрушені.

"За сьогоднішньої статистикою, і Ляшко підтвердив, в Києві і метро не можна відкривати, і громадський транспорт", - повідомив Храмов.

Українська ресторанна Асоціація планує найближчим часом і зустріч з Міністерством економіки, щоб обговорити питання допомоги бізнесу та сплату податків.

У Максима 8 ресторанів ("Піца Челентано" та Pastateca), і кожен день в середньому один заклад несе збитки в розмірі 10 тисяч гривень. За час карантину цифра зросла до сотень тисяч.

"Ситуація більш ніж критична, тому що більше двох місяців простою і все починає сипатися. Люди більше двох місяців витримувати не можуть. Вже на сьогоднішній день близько 25-30% оголосили про закриття. Я думаю, після відкриття, ще відсотків 20% закриються. Тому що люди не в змозі підтримувати навіть мінімально бізнес. Будь-які "подушки" закінчилися. Питання не тільки в персоналі, якому ти можеш не платити, а в тому, що закрилося все дуже різко і в тебе висять борги перед постачальниками, і за комунальні, і оренда, і все інше, тобто це ті штуки, що ти повинен платити, якщо ти хочеш за собою утримати приміщення і потім продовжувати вести бізнес. Відповідно, у тебе все одно кожен місяць є суми, які ти повинен платити, якщо тільки ти не закрився і не поїхав", - розповів ресторатор.

На допомогу від держави бізнесмени не розраховують, хоча в багатьох європейських країнах уряд виділив певні суми на підтримку життя.

"В Італії виділяють по 200 євро (ваучери) кожній сім'ї на цільове використання у внутрішньому туризмі та ресторанах. У Німеччині у мене є друзі, які отримали від держави безоплатну допомогу, причому дуже просто: заповнили на сайті форму. Це різні суми в залежності від обсягу бізнесу. Наприклад, дівчинка, у якої своя фотостудія, вона отримала 5 тисяч євро; хлопець, у якого бар і працюють 15 осіб, отримав 11 тисяч. В Америці друзі реально отримали 1,5 тисячі доларів на місяць, що було оголошено Трампом. Для нашого життя отримати допомогу живими грошима - нереально, але дайте хоча б можливість не платити борг за той період, коли ти не заробляєш. Це маячня, платити податки, коли ти не можеш працювати, з чого тобі їх платити? Це суперечить будь-якій логіці", - підсумував Максим Храмов.

Нагадаємо, раніше в МОЗ назвали умови відкриття дитячих садків після карантину.

Крім того, у Центрі громадського здоров'я нагадали про важливість зберігати соціальну дистанцію.