Найголовнішою подією цієї осені мають стати місцеві вибори, заплановані на 25 жовтня. Та от тільки із наближенням цієї дати сумнівів щодо їхнього проведення стає все більше. В ході конференції "Майбутні місцеві вибори в Україні в умовах пандемії", що відбулася 15 червня в Українському кризовому медіа центрі, експерти наголосили, що однозначної впевненості у дотриманні заявленої дати поки немає. Й досі залишається невирішеною ціла низка питань - від нестачі фінансування у, щонайменше, 1, 2 млрд грн до технічних перепон в організації умов на виборчих дільницях. Одним з важливих оновлень, які має врахувати Парламент та Кабмін, стане переформатування передвиборчої агітації. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Відмова від "радянських" кабінок та "погодинний розподіл"

За словами генерального директора ВГО "Комітет виборців України" Олексія Кошеля, вже найближчим часом влада має здійснити цілий пласт роботи: внесення змін до чинного Законодавства, щодо підзаконних актів, роботи політичних партій та громадських організацій, а також Міністерства внутрішніх справ – тобто, усіх, хто буде задіяний до проведенні кампаній місцевих виборів.

"Ми маємо підстави говорити про те, що загрози є достатньо серйозними і до них потрібно всім готуватися. Мова йде про різні загрози: і психологічного характеру, і на явку, і вплив щодо використання різного роду технологій. У березні в Україні вже відбулося проведення виборів в умовах пандемії – 179 виборчий округ на Харківщині, під час якого виникла низка організаційних проблем: питання рук, масок, безпечних дистанцій. Також наші спостерігачі помітили, що застосовувалася технологія зменшення явки виборців шляхом розпускання чуток - на певний відсоток виборців вона точно могла вплинути", – зазначає Олексій Кошель.

Як підкреслив експерт, в нашій країні існує лише 2 правових підстави для відміни цього вирішального голосування – Закон про правовий режим воєнного стану і Закон про правовий режим надзвичайного стану. І впровадження другого цілком можливе у разі другої хвилі захворювань.

Популярні новини зараз

Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Володимир Зеленський - фото Знай.ua

Аби вибори пройшли вчасно та без непередбачуваних казусів, вже зараз влада має розпочати підготовку надважливих кроків.

Перші з них стосуються подолання психологічних перешкод: варто відмінити користування "авторучок", або дозволивши приносити виборцям власні ручки або централізовано закупити, видаючи кожному виборцю письмовий "сувенір".

Також потрібно змінити формат кабінок, замінивши радянські дерев'яні зі шторами "норми" – найоптимальнішими варіантами стали б сучасні "борти" або огороджені з 3 боків розкладні конструкції, що легко розкладаються та транспортуються.

Вибори в Україні \ фото Getty Images

Втім, ці оновлення за вартістю фінансування, напевно є найдешевшими серед інших важливих змін.

"Потребує вирішення питання голосування людей, які перебувають на самоізоляції та хворих на коронавірус, тому що кожен громадянин України має право на волевиявлення. Це буде один з найскладніших етапів кампанії і потребуватиме достатньо серйозного матеріального забезпечення – треба вчасно закупити захисні костюми, засоби дезінфекції, маски тощо", – підкреслює генеральний директор "Комітету виборців України".

Фахівці також радять впровадити додатковий "погодинний ліміт", рекомендувавши певних категорій громадян час для голосування.

"Можливо, потрібно буде проводити роз'яснювальну роботу, аби, скажімо, люди похилого віку голосували, переважно, в ранкові години. А ті, хто повертається з недільної служби з церкві не голосували в "пікову годину" з 14.00 до 16.00. Те ж саме стосується і людей, які повертаються з робочої зміни з крупних підприємств", – відзначає Олексій Кошель.

Фото з Фейсбук

Фінансова "криза" та переформатування передвиборчої агітації

Про те, що Уряду і органами місцевого самоврядування доведеться зіткнутися з кількома справжніми "викликами" стверджують і в керівництві ЦВК.

"Перший – це безпека. Найбільші питання викликає не лише захист виборців, а й захист членів комісій, спостерігачів, представників правоохоронних органів. Саме вони повинні постійно знаходитися на виборчій дільниці, під час підрахунку голосів, протягом судових процедур, які іноді займають набагато більше часу, ніж сам процес голосування. Так само постає питання агітаційних заходів, відсутності зловживань правами, коли мова іде про масовий захід чи про збори виборців та інші заходи, передбачені Виборчим законодавством", – зазначає заступник Голови Центральної виборчої комісії Сергій Дубовик.

Проте, найбільшим викликом є фінансування – в ЦВК зменшені всі фінансові видатки на організацію проведення виборів.

"Тільки на організацію проведення місцевих виборів субвенція держбюджету місцевим бюджетам була зменшена більш ніж на 1 млрд 200 млн грн – на сьогоднішній день Центральній виборчій комісії ці гроші ніхто не повертає. У 5 разів були зменшені видатки на проведення проміжних виборів народних депутатів України. Виникає питання до Уряду і Верховної Ради, хто має це фінансувати? Не кажучи вже про забезпечення захисту учасників процесу – ми й досі не маємо рекомендацій органів Санітарного нагляду і, наскільки я знаю, на сьогоднішній день, вони їх ще не розробляють", – наголошує Сергій Дубовик.

карантин в Україні, фото: Уніан

Окремі зміни мають торкнутися формату передвиборчої агітації.

"Вибори – це не лише голосування, а й 50 днів виборчої кампанії. З огляду на існуючі ризики, варто завчасно розробити певні заходи безпеки. Перше – потрібно принципово змінити підходи до передвиборчої агітації: концерти, спортивні змагання, мітинги є вкрай небезпечними. Друге – кандидатам потрібно відмовитися від роздачі продуктових наборів, оскільки, зазвичай, це призводить до великих черг і сама передача продуктів може бути небезпечної, не кажучи вже про ознаки підкупу виборців", - стверджує аналітик ВГО "Комітету виборців України" Денис Рибачок.

Також, за словами експерта, мають бути обмежені рукостискання між кандидатом і виборцями, спільні фотосесії та агітація "від дверей до дверей".

Міжнародний досвід є невтішним – десятки країн сказали виборам "ні"

Загалом же, світова статистика свідчить про глобальну хвилю відтермінування виборів.

"В результаті пандемії, понад 50 держав були змушені перенести вибори чи референдуми – тобто кожна 4-та держава в світі відтермінувала виборчі процеси. У більшості держав йшлося про перенесення місцевих виборів. У Великій Британії на 1 рік відтерміновано вибори міського голови Лондона, у Румунії перенесено загальні місцеві вибори, у Франції — другий тур загальних місцевих виборів. А провести планові голосування вдалося лише одиницям", - повідомив аналітик ВГО "Комітету виборців України" Денис Рибачок.

У деяких країнах довелося відтермінувати навіть загальнонаціональні вибори — так, парламентські вибори в Сербії, Ефіопії, Шрі-Ланці, президентські вибори в Польщі та Болівії.

В США було відтерміновано проведення праймеріз напередодні виборів президента, запланованих на листопад 2020 року. А, наприклад, в Іспанії, Італії, Австрії, Латвії, Мексиці, Бразилії, Аргентині, Перу, Тунісі, Нігерії, ПАР відтерміновано вибори в окремих місцевих громадах.

Чи відреагують на надважливий "кейс питань" від фахівців в Кабміні, Парламенті та в Офісі Президента, читайте на порталі Знай.ua.