Після провального відхилення проекту постанови Програми діяльності Кабміну та не менш гучного недобору голосів за постанову про дострокове припинення повноважень нардепа Святослава Вакарчука в Парламенті розглянули одне з вагомих питань порядку денного – нові правила проведення референдумів в Україні. Втім, саме воно переросло в тривалу дискусію, під час якої спливли неконституційні положення, прописані в документах. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Переміг законопроект Зеленського – "за" від 252 нардепів

Обговорення одразу трьох відповідних законопроектів, які нардепи розглядали сьогодні у першому читанні, затягнулися майже на годину. Ними стали "Про народовладдя через всеукраїнський референдум" №3612, "Про всеукраїнський референдум" № 2182 та "Про всеукраїнський та місцеві референдуми за народною ініціативою" № 3177.

Профільний комітет запропонував відхилити два із трьох винесених на розгляд документів. В законопроектах №2182 та №3177 виявлено ознаки неконституційності – про необхідність внесення кількох правок повідомила Аліна Загоруйко, заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Верховна Рада - фото Знай.ua

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Показати ще

Саме ці законопроекти і не набрали необхідної кількості голосів – був затверджений лише "Про народовладдя через всеукраїнський референдум" №3612, поданий 9 червня президентом України Володимиром Зеленським, як невідкладний.

Згідно його положень, Всеукраїнський референдум за народною ініціативою проголошується Президентом України на вимогу не менш ніж 3 млн громадян, до того ж підписи мають бути зібрані не менш як у двох третинах адміністративно-територіальних одиниць.

Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути такі питання:

1) затвердження закону про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України;

2) загальнодержавного значення;

3) про зміну території України;

4) про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

Референдум - ілюстративний матеріал, Спутник

Питання, що не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму:

1) що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим насамперед Загальною декларацію прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, протоколами до неї;

2) спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;

3) щодо законопроектів з питань податків, бюджету, амністії;

4) віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури чи суду.

Засідання Верховної Ради, фото: Знай.uа

Варто зазначити, що на всеукраїнський референдум може виноситися лише одне питання.

А взяти у ньому участь можуть громадяни України, віком від 18 років. Подати бюлетень можна буде, як у паперовому форматі, так і шляхом електронного голосування.

Що ж стосується фінансової сторони питання, то проведення референдуму – досить дороге "задоволення". Як відзначають експерти, на знадобиться не менше 2 млрд грн.