Галузевий державний архів Служби безпеки України та Український інститут національної пам'яті розсекретили деталі будівництва та аварії на Чорнобильськый АЕС.

Архів СБУ спільно з Українським інститутом нацпам'яті презентували другу книгу збірки "Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії". У виданні оприлюднено документи, які охоплюють період від початку 1970-х і до листопада 1986 року, коли було введено в експлуатацію "саркофаг" - об'єкт "Укриття". Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Презентація книги символічно відбулася у Чорнобильській зоні відчуження.

Нове видання містить 229 документів, більшість з яких опубліковано вперше. За даними архівних справ, аварії на Чорнобильські АЕС відбувалися і до квітня 1986 року, однак їх старанно приховували.

Презентація книги "Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії", фото: СБУ

Популярні новини зараз

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

ʺСеред документів, що увійшли до нової книги, є повідомлення про аварії, що сталися до 1986-го, транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС у ніч 26 квітня, примірник першого повідомлення про аварію, інформація про початок розслідування та будівництво ʺСаркофагуʺ, – розповів директор Галузевого державного архіву СБУ й один із упорядників видання Андрій Когут.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович додав, що за цими матеріалами можна краще зрозуміти трагедію: передумови катастрофи, рапорти і матеріали, які свідчать про ʺмаленькіʺ аварії, що ставались на ЧАЕС раніше і були приховані.

ʺЦе дозволить людству розширити доступ до правди про злочини тоталітарної системи й засвоїти правильні урокиʺ, – підкреслив Дробович.

В Чорнобилі, фото: СБУ

Книга важлива тим, що вона знімає частину дискусій щодо того, як була побудована станція, як вона працювала, як відбулася сама аварія.

ʺХоча минуло понад 30 років, таку масштабну трагедію забувати не можнаʺ, – вважає перший заступник генерального директора ДСП ʺЧорнобиль АЕСʺ Валерій Сейда.

В Чорнобилі, фото: СБУ

Документи у книзі опубліковано мовою оригіналу у хронологічній послідовності.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Чорнобильська зона скинула окови карантину та чекає на туристів

Як повідомляв портал Знай.ua, у зоні відчуження відкриють унікальні маршрути

Також Знай.ua писав, з Чорнобильської зони продовжують вивозити ліс.