Голова Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак відповів на більшість запитань з приводу навчання з 1 вересня. Про це повідомили на сайті "Слуги Народу".

Читайте Знай в Google News!

На головне питання про те, чи підуть діти в школу з початку осені, він сказав наступне: "У переважної більшості дітей буде звичайний режим навчання. Головний санітарний лікар спільно з МОЗ розробили критерії поділу районів і міст на кольори в залежності від епідеміологічної ситуації". Тому, звичайний режим буде присутній в "зеленій". "жовтої" і "помаранчевої" зонах.

Остання зона вносить лише одне обмеження-вчителі будуть носити захисні щитки і маски. В областях з червоною епідеміологічною ситуацією школи та інші навчальні заклади працювати не будуть.

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Показати ще

На вході в школу вчителям і працівникам щодня належить проходити температурний скринінг і опитувати дітей про їх самопочуття, спостерігаючи за проявом будь-яких симптомів респіраторної хвороби.

"Учні повинні приходити в школу, пересуватися і перебувати на перервах в масках. Носіння в класі - не обов'язково", - заявив Сергій Бабак.

Ще будуть побудовані додаткові маршрути для виходу дітей зі школи, а також влаштовані провітрювання приміщень не менше 10 хвилин і дезінфекція в кінці робочого дня. Заняття ж будуть проходити з різних предметів в одному класі, що дозволить мінімізувати пересування учнів по закладу.

Міністерство освіти і науки України рекомендували проводити частину предметів на вулиці. Це можливо у випадку з українською літературою чи історією, проте з фізикою чи хімією — навряд чи.

Сергій Бабак повідомив: "Тому вчителі повинні переглянути програму і адаптувати по можливості так, щоб можна було використовувати, наприклад, шкільний двір".

У деяких школах допустили поділ класів порівну, проводячи згодом уроки через день або збільшуючи дистанційне навчання. Це відбувається завдяки закону "Про повну загальну середню освіту", який дозволяє школам мати широку автономію для самостійних рішень про досягнення цілей навчання.

Він не вважає, що повне повернення до дистанційного навчання можливе, лише школи, що знаходяться в "червоній зоні". До подібного ходу подій була влаштована активна підготовка.

При захворюванні одного з дітей ПРЦ-тест буде зроблений кожним з дітей в класі, який буде відправлений на ізоляцію. Довідка про негативний тест на коронавірус теж не потрібна, так як ніхто не застрахований від зараження.

Шкільні їдальні не працюватимуть за принципом шведського столу. За поверхнею може перебувати не більше чотирьох чоловік, а відстань між партами має становити не менше 1,5 метра. Їжа ж повинна перекладатися в пластикові окремі бокси.

Місцева влада повинна забезпечити кожну зі шкіл санітарними засобами. "Запасів антисептиків, масок, рукавичок повинно вистачати мінімум на тиждень", — розповів Бабак.

З початку навчального року буде здійснено повернення до програми, яка була взята на самостійне вивчення дітьми навесні. Навчальний рік не буде легким, за словами Голови Комітету.

На запитання про те, як це позначиться на успішності школярів, він відповів: "За останніми даними, цього року у нас вдвічі більше випускників, які на 200 балів склали ЗНО порівняно з минулим роком. Звичайно, ми не можемо судити про ефективність дистанційного навчання за цими показниками. Але ми точно можемо сказати, що той, хто хоче підготуватися, підготується за будь-яких умов".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, зелена енергонезалежність: Україна виробляє вже 16% електроенергії з відновлюваних джерел.

Як повідомляв "Знай.ua", ГЕІ буде приділяти більше уваги контролю якості повітря - Андрій Мальований розповів деталі.

Знай.ua писав, українців залякали масовими звільненнями - залишилося сім днів.