Найдавніше перо було знайдено науковцями ще в 1862 році на півдні Німеччини поряд з залишками чотирьох динозаврів. Вже більше ніж півтора століття йде дискусія щодо того, чи належало перо рептиліям — і останніми роками ця версія набирає все більше прихильників. Однак схоже, що в ній все ж можуть поставити крапку: вчені стверджують, що змогли приписати знахідку прадавній рептилії археоптериксу, яка також є зубатим пращуром сучасних птахів. Вік знахідки оцінюється приблизно у 150 мільйонів років.

Читайте Знай в Google News!

Команда вчених на чолі з Райаном Карні з Університету Південної Флориди досліджувала скам'янілі останки 13 археоптериксів. Результатами своєї роботи вони поділилися у науковому виданні Nature, про що повідомляє науково-популярний ресурс Science Alert.

Вченим вдалося з'ясувати, що на верхній поверхні крила археоптерикса має пір'їни, які ідентичні досліджуваному перу за розміром і формою.

Райан Карні вважає, що його команді нарешті вдалося знайти відповідь питання, яке так довго хвилювало палеонтологів: кому ж все ж належало це перо.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Перо археоптерикса, зображення Nature

Завдяки використанню електронного мікроскопа, дослідники визначили, що перо знаходилося на лівому крилі археоптерикса. Також вдалося виявили меланосоми - мікроскопічні пігментні структури, які вказали на те, що колись перо було повністю чорним.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше вчені виявили личинки доісторичних кровожерливих паразитів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", у Китаї відкрито новий вид динозаврів: унікальна знахідка археологів.

Також "Знай.ua" писав, що вчені знайшли найтихішого динозавра на Землі: ходив навшпиньки.