Дискусія нардепів та міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, що відбулася в ході пленарного засідання Верховної Ради 20 жовтня, лише вкотре довела кричущий стан подій в Україні. Проблеми з тестуванням, шалені черги до приватних лабораторій, нестача місць для нових пацієнтів, хворих на COVID-19 – всі ці фактори змушують українців прибігати до будь-яких способів, аби нарешті достукатися до влади. Чого вимагають громадяни в найсвіжіших петиціях, розміщених на сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua

Вакцина з Росії – завозити чи ні?

Вакцинація є наразі найдієвішою можливістю протистояти небезпечному вірусу, тож не дивно, що її появи чекають сотні тисяч людей в різних країнах. В свою чергу, про існуючі домовленості щодо постачання вакцини Україні з європейськими партнерами під час виступу в Парламенті, власне, особисто заявив Володимир Зеленський.

Та, поки ж навіть приблизні строки її появи так і не спливли на горизонті. Тож, виходить, що українці із надією "полюють" на існуючі варіанти не десь "за горами", а прямо "тут і зараз".

Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Водночас, голоси набирає і абсолютно протилежна пропозиція – автор нещодавнього звернення №22/107128 Владислав Погорєлов просить заборонити та не допустити ввезення в Україну російської вакцини від коронавірусу, як такої, що не пройшла достатніх клінічних випробувань та, можливо, має негативний вплив на здоров'я людини.

Вакцинація, фото: NNS

Помічникам у боротьбі з COVID-19 – скоротити навчання, чиновників – на Антарктиду

Масштабна хвиля інфікування вже котрий місяць поспіль косить і лікарів. Тож допомагати на "передовій" протистояння небезпечному вірусу йдуть представники підростаючого покоління медиків – студенти старших курсів медичних вишів. Тож, ініціатор петиції №22/107248, оприлюдненої 19 жовтня, наполягає на скороченні 1 року інтернатури або забезпеченні безкоштовної заочної інтернатури всім, хто був залучений до активної боротьби з розповсюдженням короновірусної інфекції.

"В Україні напружена ситуація з кількістю хворих на короновірус. Зараз почали масово залучати студентів останніх курсів медичних університетів для боротьби зі страшенною хворобою, яка на своєму шляху не шкодує нікого. Під керівництвом лікарів-спеціалістів студенти-медики надають значну допомогу хворим, цим самим удосконалюють свої знання та навички. Закликаємо президента Володимира Зеленського сприяти скороченню 1 року інтернатури або забезпеченню безкоштовної заочної інтернатури всім студентам-медикам, які підвищили рівень практичної підготовки шляхом залучення до активної боротьби з розповсюдженням COVID-19", – звертається до Володимира Зеленського автор електронного документу № 22/107248 Алла Мушаровська.

Медики, фото: Gettyimages

У той же час, українці вигадали і "винагороду" для деяких чиновників. Автор електронної петиції №22/107084 пропонує президенту у якості обов'язкового нагородження "чемпіонів по боротьбі з короновірусом" подарувати пам'ятну грамоту та поїздку в Антарктиду. Щоправда, про зворотній квиток тут не йдеться.

А удостоїти такої нагороди він пропонує Віктора Ляшка (заступника Міністра охорони здоров'я України), Кирила Тимошенка (заступника голови Офісу президента України), Андрія Єрмака (керівника Офісу президента України) та ін.

Андрій Єрмак - фото Знай.ua

Тотальний карантин чи комендантська година?

А от щодо введення суворих обмежувальних правил безпеки, у разі значного погіршення ситуації із поширенням хвороби, думки українців розійшлися.

Так, наприклад, автор однієї з останніх пропозицій №22/107060 звертається із проханням "Ввести знову тотальний карантин", як це було навесні – коли фіксували значно нижчі показники захворюваності на COVID-19.

"Останні дні ми бачимо сумну статистику – по 5 тисяч хворих виявляють щоденно. Я вважаю, що це катастрофічні цифри. Хворіють та навіть вмирають, вчителі. Хворіють учні. Масово хворіють поліцейські та лікарі. Люди НЕ використовують засоби індивідуального захисту зовсім. У супермаркетах не звертають увагу на людей без масок. У транспорті також всім байдуже на кількість пасажирів та засоби індивідуального захисту. Нещодавній лист-рекомендацію Міністра освіти та науки України щодо введення дистанційного навчання у школах та ВНЗ України був проігнорований місцевими органами влади багатьох населених пунктів. Зокрема, Харків, Кам'янське та інші. Невже ви чекаєте, поки все населення, вибачте, "повмирає"?", – пише ініціатор петиції №22/107060 Кирило Толоконніков.

Проте, чимало громадян виступає проти введення повторного жорсткого карантину, обумовлюючи це тим, що чимало людей знову може втратити роботу.

Альтернативним же варіантом стала пропозиція введення комендантської години, за прикладом інших країн. Разом з цим, автор звернення № 22/107136 пропонує робити вакцинацію проти грипу.

Чи наберуть дані пропозиції 25 тисяч голосів, необхідних для того, щоб дійти до "столу" президента, та про подальший розвиток подій в країні читайте на порталі Знай.ua.