Коронавірус дуже підступна хвороба, адже вона, крім іншого, атакує нейрони та судини.

Саме через це хворий може втратити нюх, смак, постійно хотіти спати чи навпаки, страждати від безсоння, відчувати фантомні запахи, бачити дивні сни та переживати панічні атаки.

І це лише кілька з психологічних наслідків коронавірусу. А їх, як стверджують дослідники, десятки. А про довгострокові наслідки взагалі говорити наразі не беруться.

Український психолог Анна Федосова пояснила, як мозок переживає коронавірусну хворобу, та чому апатія і страх можуть виникнути через кілька місяців після одужання.

За словами психолога, вірус може порушувати роботу нейроімунних клітин, які насичують мозок енергією, а в довгостроковій перспективі навіть призвести до розвитку деменції.

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Після перенесеної коронавірусної хвороби люди можуть ще якийсь час відчувати її психологічні наслідки, такі, як панічні атаки, розладу сну та пам'яті.

"Якийсь час людина переживає панічні атаки, відчуває втому, тривогу, деяке затуманення, розлади сну, в’язкість розумових процесів. Буває важко сконцентруватися, а короткочасна пам’ять порушується. Такі симптоми бувають не в усіх та не обов’язково всі разом: залежить від того, як людина загалом перенесла хворобу та скільки хворіла. Якщо довго (кілька місяців), або ж мала постковідний синдром, то існує більший ризик отримати апатію, депресію, відчуття безнадії та страх за себе і близьких" — пояснює Федосова.

Щодо довгострокових наслідків коронавірусу, то їх важко передбачити, пояснює психологиня. Серед ефектів тривалої коронавірусної хвороби — слабкість, втома, ослаблення когнітивних функцій, відчуття безнадії, тривоги, виснаження.

Вони, зазвичай проходять у середньому за місяць-два, каже психолог.

"Проте не слід одразу після одужання перевіряти себе на міцність та розпочинати креш-тести. Наприклад, якщо ви до хвороби могли зійти на Еверест, почніть із підйому на кілька поверхів і додавайте по кілька сходинок на день. Тут важливо прислухатися до свого стану й бути терплячими".

Однак, прогнозувати наслідки, які можуть вплинути на психіку людини через роки після перенесеної хвороби, зараз не коректно, зазначає Федосова.

"На сьогодні існує дуже багато суперечливих гіпотез. Консенсус такий, що коронавірусна хвороба може мати неврологічні, психологічні та психіатричні наслідки в деяких людей, але у кого саме, скільки їх буде і через який час — зараз передбачити важко".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, лікар розкрив страшний секрет коронавірусу - окрім легенів, covid-19 пошкоджує всю судинну систему організму

Як повідомляв портал Знай.ua, у МОЗ попередили про похибку тестів на Covid-19.

Також Знай.ua писав, лікар розповів про небезпеку коронавірусу для вагітних