Випускників шкіл хочуть звільнити від державної підсумкової атестації через коронавірус.

Читайте Знай в Google News!

Через пандемію Міносвіти розглядає варіант скасовування Державної підсумкової атестації у формі ЗНО для випускників середніх шкіл у 2021 році. Про це повідомив в. о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко в коментарі Освіта.ua.

Наразі в Центрі оцінювання якості освіти визначили, що випускники самі вибиратимуть, як їм проходити ДПА – або в закладі освіти (письмова чи усна форма, зокрема з використанням дистанційних технологій), або у формі ЗНО.

Втім, такий вибір зможуть робити лише ті випускники, які не мріють про вищу освіту.

Популярні новини зараз

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Показати ще

Для абітурієнтів ЗНО проведуть в установлені терміни. Пробне тестування відбудеться вже 10 квітня, однак цього року його можна буде пройти лише з одного предмету, а реєстрація на основну сесію ЗНО стартує з 1 лютого.

ЗНО в школі, скрін з відео Espreso.TV

"У разі вибору зазначеної моделі зменшиться кількість учасників ЗНО з кожного предмета, а отже, і загальна кількість тестувань. Така ситуація пов‘язана з тим, що значна частина учасників тестування з числа учнів закладів вищої освіти і переважна більшість із числа учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти реєструється для участі в ЗНО виключно з метою проходження ДПА", – зазначив Валерій Бойко.

Але є одне "але". За українським законодавством, проходження підсумкової атестації за повну загальну середню освіту з державної мови, математики та інших предметів має обов’язково здійснюватися у формі ЗНО.

Тому парламентарі мають прийняти відповідні зміни до закону, щоб дати можливість випускникам, які не прагнуть вищої освіти, оминути ЗНО.

"У зв’язку з цим, у разі обрання такої моделі проведення ЗНО-2021, Верховна Рада має прийняти відповідні законодавчі зміни, які унормують можливість проведення у 2021 році ДПА за рівень повної загальної середньої освіти не лише у формі ЗНО", – підкреслив Валерій Бойко.

Парламент повернеться до цього питання не раніше березня, тому що тільки тоді буде видно приблизну епідемічну ситуацію.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, письменник розкритикував шкільний курс української мови

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні можуть запровадити 12-річну систему навчання в школах

Також Знай.ua писав, в Україні масово закривають школи