Деякі пенсіонери можуть "втрачати" при перерахунку своїх пенсійних виплат від кількох сотень до півтори тисячі гривень. Як відомо, українські пенсіонери після 65 років мають право на перерахунок пенсії в Україні.

Постійні зміни в законодавстві щодо нарахування та перерахунку пенсій призводять до багатьох недорозумінь і людям пенсійного віку потрібно встигати щоразу розібратись із ситуацією.

Заступник директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Галина Мастюгіна пояснила деталі, пише "Пенсійний кур'єр".

Пенсіонери, фото 33 канал

"До 1 жовтня 2017 року ціна одного року страхового стажу обчислювалася за коефіцієнтом 1,35. Тобто маєш 30 років стажу — отримуєш коефіцієнт 0,40. А з 1 жовтня 2017 року вартість одного року страхового стажу дорівнює 1%. І що сталося? Оскільки ви вийшли на пенсію в 2017 році, зарплату для призначення пенсії вам взяли 3764,40 грн (ту, яка була визначена для обчислення пенсії в 2017-м)", — пояснила чиновниця.

Популярні новини зараз

"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

А тим людям, які виходили на пенсію раніше і не мали цього показника 3764,40 грн, а середня зарплата 1197,91 грн, з 1 жовтня 2017 року прийняли вже підвищену середню зарплату 3764,40 грн, однак замість 1,35 застосували коефіцієнт стажу 1. В результаті таких дій пенсії у цих людей підвищилися.

Пенсіонери, фото: novosti.dn.ua

"А у вашому випадку зарплата для обчислення пенсії залишилася колишньою — 3764,40 грн, при цьому вартість одного року стажу зменшилася до 1. Так вийшло, що з 1 жовтня 2017 розмір вашої пенсії, обчисленої за новою формулою, зменшився. У кого-то він зменшився на 1500 грн, у кого на 800, 700 грн. — по-різному", - пояснила Мастюгіна.

Нагадаємо, в Україні змінилися мінімальна пенсія та прожитковий мінімум.

Як повідомляв Знай.ua, для українських пенсіонерів відкриють "особистий кабінет" й перерахують виплати.

Також Знай.ua писав, що в Україні 70% людей пенсійного віку отримують пенсію менше як 3 тисячі гривень, а це нижче фактичного прожиткового мінімуму.