Середньовічні філософи-схоласти доводили існування Бога шляхом логічних міркувань. Філософи і богослови сотні років поклали на з’ясування істини, ким же був Ісус Христос.

Ансельм Кентерберійський стверджував: Бог — це найдосконаліше з усіх явищ, а ідея Бога закладена в нашій свідомості. При цьому Бог, за словами філософа і богослова, як найдосконаліше створіння реальний. Здавалося, що воно нелогічно: існування Творця виводиться із самої ідеї про Митця.

На допомогу прийшов алгоритм. Система автоматичного доведення теорем Prover9 отримала в якості вихідних умов два твердження Ансельма Кентерберійського, спростила їх, перевірила і винесла вердикт — все коректно.

відправа в церкві, фото з вільних джерел

Це не єдиний випадок, коли сучасні технології і наука приходять на допомогу філософії і богослов'я. Як саме наука доводить існування Бога, розповідається в нашому архівному матеріалі.

Популярні новини зараз

В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

Українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Показати ще

Теорема про чотири фарби
У 1852 році Френсіс Гатрі, молодий англійський математик намагається знайти доказ, але безуспішно. Незабаром він розсилає лист зі своєю здогадкою знайомим математикам і відпливає в Південну Африку. Там він стає адвокатом, захоплюється ботанікою, а потім знову повертається до математики. Френсіс Гатрі помирає в 1899 році, назавжди увічнивши своє ім'я лише в назві описаного ним виду вересу Erica guthriei. Теорема про чотирьох фарбах буде доведена тільки через сто з гаком років.

Ісус Христос, скріншот: YouTube

Комп'ютерні докази в математиці
Повне несуперечливе доказ з'явилося тільки в 90-х роках минулого століття. Американські математики Аппель і Хакка на кількох сотнях сторінок звели всю задачу до перебору тисячі конфігурацій: якщо вийде прикрасити ці карти чотирма фарбами, то це автоматично означає вірність теореми для всіх можливих карт.

Нудний перебір цих окремих випадків віддали на відкуп комп'ютера, який успішно впорався зі своєю місією. Так завдання про чотирьох фарбах стала одним з найбільш яскравих прикладів успішного докази-на-чіпі.

Ісус Христос // фото Getty Images

Ансельм Кентерберійський і комп'ютер
Ансельм Кентерберійський, середньовічний філософ і богослов XI–XII століть, за своє життя сформулював безліч доказів існування Бога. Два твердження, від яких відштовхується одне з них, спрощено можна сформулювати так:

1. Бог — це найдосконаліше з усіх явищ.
2. Ідея Бога закладена в нашій свідомості.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, за що народ насправді таврував Маргариту Маульташ, як найпотворнішу жінку в світі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", соратник Жанни д‘Арк, людина, яка заслужено займає місце у списку найжорстокіших людей в історії людства.

Також "Знай.uа" писав, про зловісну історію замку смерті Генрі Холмса.