Голова Національного банку України Яків Смолій у середу, 1 липня, написав та подав президенту Володимиру Зеленському заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням.
Смолій пояснив, що його заява стала наслідком тривалого тиску на керівництво НБУ з боку Офісу президента. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

"Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні", — заявив Яків Смолій.

Заяву голови НБУ має розглянути профільний комітет Верховної Ради у четвер, 2 липня. А в п'ятницю її винесуть в сесійний зал парламенту.

При розгляді в парламенті Смолій надасть звіт про виконану роботу за два роки і відповість на питання депутатів. Про це повідомляє zn.ua, посилаючись на інформацію прес-служби НБУ.

Попри те, що інші члени правління НБУ обіцяли піти разом зі Смолієм, вони наразі залишаються, "щоб підтримати макроекономічну стабільність". До призначення нового глави НБУ очолюватиме перший заступник голови Катерина Рожкова.

Серед основних претендентів на нового главу НБУ розглядають чинного голову правління "Укргазбанку" Кирило Шевченко.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Розенко розповів, коли знову розпустять парламент

Як повідомляв портал Знай.ua, Гонтарева знищила 110 банків і фінансову систему

Також Знай.ua писав, Гонтарева заявила, що не подаватиме до суду на Коломойського