Українські випускники віком 18-19 років зіштовхнулися з процедурою призову до лав армії попри запевнення влади. Додаткових складнощів додало те, що вступна кампанія була перенесена, а отже багато хто опинився поза межами системи освіти: з коледжу випустився, а до вищого навчального закладу вступити не мав змоги.

Що робити в цій ситуації Знай.ua розбирається на основі матеріалу ТСН і офіційних роз'яснень міністерства оборони України.

Юнаки віком 18-19 років відповідно до розпорядження уряду мають призиватися лише за бажанням і письмовою заявою.

Однак як повідомляють ЗМІ, випускники, які тільки у серпні мають складати ЗНО, але вже на липень отримали повістки.

Призов ЗСУ, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

На початку червня на той час виконувачка обов'язків очільниці Міносвіти Любомира Мандзій заявила, що цього літа через відтермінування вступної кампанії у зв'язку із пандемією COVID-19 випускників навчальних закладів не будуть призивати до армії. А у МОН навіть є про це домовленість з Міноборони.

"Ми говорили з колегами з Міністерства оборона для того, аби не допустити таких випадків, коли не закінчивши, або випускники, яким 18 років вже у липні, коли ще немає результатів ЗНО і ще не розпочалася вступна кампанія, щоб їх не призивали в армію", - сказа в.о. мінсістра.

Однак в Міноборони пояснюють, що остаточне рішення приймає не комісаріат. Задля захисту прав призовників віком 18-19 років.плануються наступні дії:

"Задля зменшення провести ретельне вивчення зазначеної категорії призовників, залучити до особових справ їх заяви щодо продовження навчання для здобуття наступного ступеня освіти, відповідні відомості (довідки) із органів освіти і науки, закладів освіти;

рекомендувати головам обласних та Київської міської призовних комісій, за поданням районних (міських) призовних комісій, надавати (за письмовими заявами призовників) відстрочки від призову за частиною п’ятнадцятою статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» до 01.10.2020 року громадянам України".

Самим юнакам, які зіштовхнулися з призовом у віці до 20 років, спеціалісти рекомендують рішення призовних комісій оскаржувати. Зробити це можна як безпосередньо звернувшись до обласної призовної комісії; або у судовому порядку.

Нагадаємо, раніше на Тернопільщині стартував черговий призов в армію.

Як повідомляв портал Знай.uа в Україні прийнято рішення не призивати в армію випускників шкіл і вищих навчальних закладів у період весняного призову.

Також Знай.uа писав, що в української армії брак кадрових офіцерів.