У неділю, 5 липня, в Україні відзначають День Військово-Морських Сил Збройних Сил та День працівників морського та річкового флоту. Указ про встановлення дати Дня ВМСУ був підписаний 12 червня 2015, передає УНН.

Вперше цей день був відзначений в Севастополі 1 серпня 1997 року. Тоді на колишніх кораблях Чорноморського флоту ВМФ СРСР, які перейшли до складу ВМС України було урочисто піднято військово-морські прапори України.

День ВМС ЗС України був встановлений на прохання Військової Ради Військово-Морських Сил, на честь перших широкомасштабних навчань українського військового флоту "Море-96", указом глави держави від 17 серпня 1996 року.

На перше в історії ВМС святкування до Севастополя прибули президент України Леонід Кучма, члени уряду, міністр оборони України Олександр Кузьмук, нардепи України, перші командувачі ВМСУ Борис Кожин і Володимир Безкоровайний, делегації з областей України, а також зірки української естради. Святкування дня ВМС стало всенародним оглядом бойової готовності українського флоту та визначенням його авторитету в Україні. Воно показало перемогу не тільки військових моряків, а й всього народу.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

Наголошується, що на липень припадають найважливіші дати в історії українського військового флоту. Так, 5 липня 1918 був оприлюднений закон про уніформу для українського флоту; 18 липня 1918 відбулося прийняття закону про Військово-морський прапор України; того ж липня 1918 була створена постійно діюча з'єднання Військово-морського флоту Української держави - бригада тральщиків.

21 липня 1992 року сторожовий корабель СКР-112 підняв український прапор і перейшов під юрисдикцію України, а 30 липня 1996 відбулися перші оперативно-тактичні навчання ВМС України під прапором Верховного Головнокомандувача ЗСУ "Море-96". До того ж, у червні – липні 907 року в морському поході переміг київський князь Олег під Константинополем. На даний момент штаб ВМСУ знаходиться в Одесі у зв'язку з окупацією Криму.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що Володимир Зеленський змінив командувача Військово-морських сил ЗСУ.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Володимир Зеленський вирушив з робочим візитом до Одеси.

Також "Знай.ua" писав, що небо над Кирилівкою подарувало українцям казковий схід.