Крим без вод потужного Дніпра ледь не перетворився у пустелю. На архівних кадрах показали, як рятували півострів від катастрофічної засухи. Відповідне відео було опубліковане на сторінці "Радіо Свобода" у Facebook.

В середині минулого століття радянська влада вирішила боротися з посухою у Криму. В результаті на півострів пустили прісну воду з Дніпра, яка зрошувала Крим аж до російської анексії. Як саме це відбувалося показали на рідкісних кадрах з хроніки.

Запуск Північно-Кримського каналу, скріншот з відео

На короткому відеоролику показано пуск першої черги Північно-Кримського каналу. Канал будували декілька десятиліть. Кримський історик Сергій Громенко прокоментував:

"Так, це перше, доведене до кінця, "велике будівництво комунізму". Чи була вона масштабною? Я скажу так: це до сьогоднішнього дня найбільший рукотворний зрошувальний канал у Європі.", - зазначив він. Сергій Громенко

Популярні новини зараз

Діставайте велосипеди: перевізники готуються підняти ціни на проїзд відразу на третину

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Показати ще

З материкової України вода йшла на північ Криму, а потім на схід — у Керч. В результаті на поля Херсонської, Миколаївської областей та Криму прийшов старий Дніпро. Однак перед подачею воду потрібно було десь накопичувати. Для цього у рекордно короткі терміни побудували Каховське водосховище.

Запуск Північно-Кримського каналу, скріншот з відео

Води потужного Дніпра до невпізнаваності змінять землі Півдня України. До робіт було залучено понад 10 тисяч людей. Також було затоплено сотні тисяч гектарів землі, а місцевих жителів примусово переселили. Після відкриття каналу, на якому особисто був присутній Микита Хрущов, провели й додаткові лінії.

Працюючи у дві зміни, канал дотягнули до Керчі лише у 1971 році. У той же час, через гори прокладали водопровід у Ялту. Через три роки важкої праці було пройдено 7 кілометрів тунелю. Північно-Кримський канал поставляв воду у Крим протягом пів століття.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Польщі затримано колишнього голову "Укравтодору" Славоміра Новака. Про це повідомив прессекретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Зарін. Новака підозрюють в корупції, управлінні організованою злочинною групою і відмиванні грошей.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Микола II все не дає спокою Поклонській - "експрокурорка" змусила Дюжева з "Бригади" тужити за царем. Депутатка Державної Думи Російської Федерації і так званий колишній "прокурор" анексованого півострова Крим Наталія Поклонська виклала на своїй сторінці в Instagram запис вірша Сергія Бехтєєва "Молитва", в якому вкотре висловлює безмежний жаль з приводу розстрілу сім'ї Миколи II.

Також Знай.uа" писав, молодий Данилко розповів про створення образу Вєрки Сердючки – "Якось "зловив" провідницю… ". Артист у програмі "Вибрики" розповів про те, як він став найвідомішою провідницею всіх часів. Короткий відеоролик, знятий приблизно у 1998 році, з'явився у соціальній мережі Facebook.