Багато українців насторожено ставляться до кавунів, що з'являються у продажу у липні. Так, подейкують, що у них може міститися підвищений вміст нітратів, що своєю чергою може призвести до отруєнь. Однак як пояснюють експерти, надто обережним можна й не бути - переважна більшість кавунів у продажу абсолютно безпечні.

За українськими нормами, максимально допустимим вмістом нітратів в кавунах є 60 мг на 1 кг. Це досить велика цифра, але і їй далеко до такої, що може заподіяти серйозну шкоду. На всяк випадок можна попросити у продавця відповідний сертифікат про те, що продукція безпечна.

Однак отруїтися кавуном все ж можна, і частіше за все проблема не в нітратах, а патогенних організмах які можуть міститися на шкірці. Саме тому фрукт необхідно ретельно мити. У випадку ж пошкодження зовнішніх покривів кавуна від його покупки варто зовсім відмовитися - патогенні мікроби скоріш за все вже потрапили всередину й почали викликати бродіння.

Кавуни на ринку, фото - znaj.ua

При цьому симптоми отруєння доволі типові: нудота, сильне слиновиділення, блювота, пронос, загальна слабкість, запаморочення, порушення координації рухів аж до втрати свідомості. У цьому випадку слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію

Показати ще

Агроном Єлизавета Тихонова розповіла, що вже давно ходять міфи про те, що нібито ранні кавуни буквально напхані різною хімією і нітратами, але це не відповідає дійсності.

За її словами, в нітратах потребує листя, і шкідливі речовини ніколи не потрапляють в саму ягоду. Нерідко хімікати потрапляють в шкірку кавуна, але оскільки її ніхто не вживає в їжу, ягода абсолютно безпечна для здоров'я.

Крім цього, Тихонова уточнила, що ранні кавуни теж можуть бути дуже солодкими, оскільки кількість цукру залежить не від сезону дозрівання, а від кількості поливів баштанних культур.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше