Пальмову олію отримують з плодів і листя олійної пальми. Продукт надзвичайно дешевий, однак дієтологи застерігають, що він досить небезпечний для організму людини. Пальмовий жир при вживанні у їжу не засвоюється повністю, а перетворюється в щось на зразок пластиліну і накопичується на стінках судин, провокуючи атеросклероз, порушення в обміні речовин і онкологію.

Читайте Знай в Google News!

Рослинний жир істотно здешевлює собівартість продукту, тому широко використовується виробниками при виготовленні молочних продуктів і в кондитерському виробництві. Як в домашніх умовах визначити якість молочних продуктів і виявити в них наявність пальмової олії, розповідає "Зі Смаком".

Сметана, скріншот: YouTube

Пальмова олія в молочних продуктах

Сир і сметана. Оскільки молочні жири плавляться при температурі 28-32 °C, то пальмова олія залишає у роті відчуття жирної плівки. Якщо при кімнатній температурі залишити сир на тарілці і він покриється жовтою скоринкою, але при цьому не змінить ні смак, ні запах, то, найімовірніше, він пальмовий. Натуральний почне прокисати.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Морозиво. Залиште морозиво лежати просто на тарілці. Натуральний продукт стане м'яким і зберігаючи форму, розтане. А ось рослинний буде довго танути, а потім перетвориться в напівпрозору рідину.

Сир. Твердий сир з додаванням рослинного жиру легко визначити за характерним мильним присмаком. Якщо скибочка занадто пружна і наче гумова при розжовуванні або, навпаки, кришиться при нарізці (крім пармезану), то у ньому присутня пальмова олія. На відкритому повітрі підробка швидко обвітрюється і тріскається. Фальсифікований продукт під сонячним промінням стане більш щільним, а на його поверхні проступлять краплі олії.

Вершкове масло. Підроблене масло буде в'язнути на зубах, залишаючи на язику жирний наліт. А справжнє м'яко розтане. При кімнатній температурі натуральне масло розм'якне, масло з додаванням рослинного жиру залишиться твердим. Якщо кинути шматочок вершкового масла на теплу сковороду: натуральне розтане, а на поверхні залишаться білі плівки і пластівці. Рослинне ж при плавленні перетвориться в однорідну рідину.

Крім того, слід уважно читайте етикетку продукту. Написи "сирний продукт", "сирок", "згущене молоко", "сметанка" вже повинні насторожити, як і ціна. Натуральний і якісний товар не може коштувати занадто дешево.

Домашній сир, скріншот: YouTube

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, апетитні кабачки з начинкою - рецепт фарширування для тих, хто піклується про своє здоров’я

Як повідомляв портал "Знай.uа", м'ясо, солодкий перець, помідори, картопля поєдналися у неймовірну страву – рецепт басми по-узбецьки. Узбецька національна страва, яка підкорить серце навіть найвибагливішого гурмана

Також Знай.uа" писав, абрикосове варення-п'ятихвилинка: як без зайвих зусиль заготувати вітамінний фрукт на зиму. З цим простим та швидким рецептом абрикосового варення впорається кожен охочий.