Найрезонанснішою та найнепередбачуванішою промовою першого дня роботи Парламенту після літніх канікул, безперечно, став монолог нардепа Гео Лероса. Втім, вже за кілька годин після зухвалих висловлювань про повернення до влади "людей клану Януковича", "конверти від олігарха" і те, що "судова гілка влади стала прислужником президента", його виключили з числа членів фракції політичної партії "Слуга Народу". Цей факт миттєво викликав емоційну реакцію тисяч українців і вже за лічені хвилини у соцмережах охопила масштабна хвиля коментарів. Як виявилося, за гучними подіями в Верховній Раді уважно слідкували і "топ-персони", більшість з яких висловилися на підтримку Лероса. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Шалений потік смс – і "за", і "проти"

Обговорення "вибухового" виступу нардепа Гео Лероса, що прийшов разом із рештою колег у складі пропрезидентської партії "Слуга Народу", й досі не вщухають.

Гео Лерос - фото зі сторінки Фейсбуку Geo Leros

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Показати ще

А відео промови про те, що "країна рухається в прірву" та "агент ГРУ Російської Федерації пан Єрмак очолює Офіс Президента", до того ж ще й "телефоном роздає вказівки, на кого відкривати справи, кого звільняти і кого призначати", із шаленою швидкістю набирає кількість переглядів.

Реакція на гучний виступ та подальше виключення 31-річного Лероса, добре відомого киянам як автора масштабних муралів, з фракції, стала колосальною. Тільки під постом на офіційній сторінці "Слуги Народу" у Фейсбуці в перші ж години з'явилися сотні коментарів і продовжують сипатися й досі. Не кажучи вже про тисячі дописів на сторінці нардепа.

Думки українців виявилися кардинально різними.

Пригадали користувачі і колегу по партії "СН" Максима Бужанського, який відзначився низкою гучних "ляпів" – зокрема, назвав журналістку "тупою вівцею", а на лютневому засіданні виявився єдиним, хто не вшанував стоячи пам’ять загиблих учасників Революції Гідності.

Та все ж більшість із них – таки на підтримку красномовного нардепа.

Втім, не обійшлося і без відвертої критики на адресу, власне, самого Гео Лероса.

Іронія та відвертий "Хрін з ними!" – чим потішили Яніна Соколова та попередник Венедиктової?

На гучний інцидент, що стався 1 вересня, відреагували не тільки однопартійці, а й депутати Київради, екс-нардепи, і навіть відома телеведуча, громадська діячка Яніна Соколова.

Залишив допис підтримки і Віктор Чумак – генерал-майор юстиції запасу, Головний військовий прокурор України (2019—2020), в.о. генпрокурора України з 6 по 17 березня 2020 р.

А представник партії "Голос" Ярослав Юрчишин відзначив під постом Лероса особистий "висновок" про визнання правди у його промові.

Якщо "спіч", то на що розрахунки?

Одним із однопартійців, хто не поставив підпис за виключення Гео Лероса з фракції, став нардеп Віталій Безгін.

"Я не розподіляю його слова у Раді. З нерозумінням ставлюся до деяких його голосувань, наприклад, по децентралізаційних законопроектах. Але я за послідовність і проти подвійних стандартів – якщо жодних санкцій від керівництва фракції не отримує адепт "русского мира", який бігав на російське телебачення, то чому якісь санкції мають застосовуватись відносно Лероса?", – зазначає народний депутат України політичної партії "Слуга народу" Віталій Безгін.

Верховна Рада - фото Знай.ua

Досить цікава ще одна "особливість" гучної промови.

"Це політичний спіч, складений з меседжів на конкретну аудиторію, зі змістом не згоден, як вже написав в дописі. Чому був здійснений цей спіч, думаю, що здогадуюсь. Але допис не про це. А перш за все про подвійні стандарти", – відзначив Віталій Безгін у діалозі, що розгорнувся під його постом щодо ситуації з Леросом.

"Айл бі бек": виклик на дебати та боротьба в судах

Втім, судячи з останніх постів виключеного з фракції нардепа, на цьому він зупинятися не збирається.

Як повідомив Гео Лерос у найсвіжішому дописі, він "буде боротися з режимом в судах, парламенті, на вулицях, на сході та заході".

А на кілька годин раніше він розмістив повідомлення із попередньою згодою на дебати із Володимиром Зеленським.

В свою чергу, президент України повідомив під час робочої поїздки до Харківської області, що жодного відповідного наказу він не підписував.

"У мене немає ніяких наказів, у мене немає ніякої реакції на хабарників та зрадників цієї країни. Мені все одно, з якої вони партії. Я достатньо відповів?", – зазначив Володимир Зеленський.

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що експерти назвали головні провали року президентства Володимира Зеленського – судовий "фальш-старт" та корупційний "переляк" інвесторів.

Раніше Знай.ua повідомляв про заяву Дмитра Разумкова про вірус в Раді та справжній "лист Фокіна".