В Одеській області Куяльницький лиман з грязями може повністю зникнути. Екологи зазначають, що українське Мертве море міліє з величезною швидкістю і почало повністю засихати.

Читайте Знай в Google News!

Фахівці відзначають, що після випаровування води в цілющому Лимані сіль почала знищувати бруд. Потім вітром сіль забирає на плодоносний грунт і вона знищує чорнозем.

"Села навколо лиману гинуть. Коли вітер дме з боку Лиману і піднімається пил, сольова буря, то земля змінює свою родючість, навіть при поливі в домашніх умовах все висихає", - наголошується в сюжеті.

Основним джерелом води в Лимані є прісні річки. Головна з яких-Великий Куяльник. Річка гине і причиною тому стали люди. Навколо річки за останні роки з'явилися десятки кар'єрів з видобутку піску, ставки і дамби.

Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

Таке марнотратне використання ресурсів призвело до того, що лиман зменшився практично вдвічі і його глибина становить на даний момент всього 30 см, хоча вона була близько метра.

Для порятунку лиману вирішили вирити канал з моря. Однак до цього в нього потрапляла прісна вода і морська привела до ще більшого підвищення солоності.

" у Мертвому морі солі приблизно 250 грамів на літр. Скільки ж у Куяльнику, в якому солі має бути в рази менше", - зазначають екологи.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, весільну сукню поклали на рік в Мертве море, і ось що з ним стало.

Як повідомляв Знай. ua, Кирилівку захопили медузи, туристи знімають купальники.

Також Знай. ua писав, що на березі знайшли сотні мертвих тіл риби, якій ніколи не стати таранкою.