Осінь багата на різні релігійні свята, які в житті кожного віруючого мають особливе значення. Головним днем для православного християнина в листопаді є Дмитрівська батьківська субота.

Спочатку Дмитрівська субота була присвячена поминанню загиблих воїнів. Пізніше в цей день почали поминати всіх покійних православних християн.

Як і в інші батьківські суботи року, в цей день віруючі згадують своїх покійних батьків та інших родичів, залишають "записи" за упокій в храмах і ходять на кладовища.

Дмитрівська субота: якого числа буде в 2020 році

Дмитрівська або Дмитрова субота — одним з найбільших поминальних днів в православ'ї. У народі цей день також називається "Сімейна" або "Дідова" субота.

Свято не має фіксованої дати. Щорічно він випадає на суботу, що передує дню пам'яті святого Димитрія Солунського.

Популярні новини зараз

Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку

Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Показати ще

8 листопада християни вшановують пам'ять великомученика Димитрія Солунського. Напередодні в найближчу суботу, віруючі влаштовують поминальний день. Цього року поминальна субота припадає на 7 листопада.

Дмитрівська субота 2020: Facebook

Історія виникнення Дмитрівської суботи

На Куликовому полі в 1380 році сталася страшна битва з татарами, де загинуло дуже багато солдатів. Дмитро Донський і преподобний батько в цей день поминали всіх солдатів, загиблих в бою.

Сьогодні Дмитрівська субота не відповідає своєму первісному значенню, згадувати пам'ять тільки померлих воїнів. Зараз в цей день поминають душі померлих родичів.

Відродження православної, переважно слов'янської, традиції святкування Димитрівської поминальної суботи, дослідники пов'язують зі слов'янськими просвітителями і проповідниками християнства, святими рівноапостольними Кирилом і Мефодієм. Саме вони, під час своєї так званої "Хазарської" місії, а потім — під час християнізації Моравії (їхня єпархія сягала сучасних українських земель) і в цілому слов'ян, зіткнулися з глибоким звичаєм осіннього шанування предків. Як вважають історики, перед Кирилом і Мефодієм постало питання християнізації цього слов'янського поминального дня. Ось чому вони і вирішили зробити його днем пам'яті св. Димитрія Солунського, який був одним з найбільш шанованих святих у рідному місті Кирила і Мефодія.

Є також думка, що Дмитрівська батьківська субота замінила собою язичницькі осінні тризни. З прийняттям християнства давня традиція збереглася, але, зрозуміло, прийняла інший характер.

Дмитрівська субота-слов'янське свято, тому воно не записане в богослужбовій літературі Константинопольського Патріархату. Ця традиція відома тільки по соборним "Чиновникам" і монастирським "Побутникам", в яких відображені особливості богослужбової практики храмів і монастирів Київської митрополії. Одним з перших згадок Дмитрівській суботи в якості дня поминання всіх покійних є вказівка в збірнику XV століття новгородського походження.

Традиції свята: що обов'язково потрібно зробити в Дмитрівську суботу

Заздалегідь потрібно прибрати будинок, земельну ділянку і попаритися в лазні. Господиня готує млинці, кутю, омлет, м'ясні та улюблені страви покійних родичів.

У Дмітрову суботу померлих родичів в церкві поминають парастас або Великої панахиду, а вдома обідом. Спеціальна заупокійна проповідь проводиться ввечері п'ятниці, напередодні Дмитрівській суботи. Поминальна служба проходить з запалюванням свічок, молитвами перед іконами про прощення гріхів.

Дмитрівська субота 2020: Facebook

Відвідування храму в суботу є обов'язковим. В церквах служать заупокійну. Крім прослуховування проповіді, неодмінно потрібно самому помолитися за душі померлих рідних. Можете піти в храм і залишити там записки "За упокій". Зазвичай в кожному храмі можна знайти спеціальні бланки, на яких необхідно розбірливо написати ім'я померлого. Як правило, за поминання кожного імені стягується невелика плата, але, якщо у людини немає можливості заплатити за молитву, вона відбувається безкоштовно.

Дмитрівська субота 2020: Facebook

Раніше жінки в цей день несли в храм пиріжки і роздавали бідним людям. Вважалося, що у відповідь на таке благодіяння бідняки помоляться за їх померлих родичів. До церкви також несли три буханки хліба і їжу, яка була до смаку померлим близьким.

За народним звичаєм, перший хліб призначається давно померлим батькам, другий — дідусям і бабусям, а третій — тим, хто помер насильницькою смертю (на війні, у воді або вогні).

Миряни приносять в храм "Кагор" і їжу (яйця, масло, борошно, фрукти, овочі, цукерки тощо), щоб потім провести літургію і пом'янути покійних. Церква також приймає в якості пожертвування масло для лампад.

М'ясні продукти і спиртні напої в храм нести не дозволяється!

Наші предки після служби часто влаштовувавши Біля церкви обід, до якого запрошували всіх бажаючих. Вони вважали, що в цей день до церкви приходять небіжчики-духи і сідати на загальній трапезі поруч з живуть.

Люди вірили: якщо в цей час в церкві багато старців — це хороша ознака. Вважалося, що Бог посилає небіжчиків в образі старців на землю, щоб вони подивилися, як живуть і що роблять їх нащадки. Їх неодмінно звали на поминальну трапезу словами: "Іди, дід, до обіду!"

Коли йти на кладовище

Після відвідин храму бажано піти на кладовище, замовити поминальні панахиди і помолитися за померлих родичів біля їх могил.

Прибирання на кладовищі краще зробити напередодні, а в суботу принести свічки (лампади) і квіти. Біля могил батьків неодмінно запалюються свічки і читається будь-яка молитва за упокій.

Дмитрівська субота 2020: Facebook

У деяких регіонах України існує традиція приносити покійним "гостинці" — печиво, цукерки або просто хліб. Зазвичай їх залишають на могилах. Вважається, що в цей день душі родичів приєднуються до трапези і приймають частування.

Померлих батьків також згадують вдома за столом, відставляючи для них їжу. Зазвичай на поминальні обіди запрошують всіх, хто знав покійних.

В етнологічних матеріалах Михайла Грушевського описується поминальний обід у Рівненському повіті:

"Господиня наготує страви, які любили діди. Обід буває пізніше, ніж зазвичай, — ближче до вечора. За обідом з кожної страви по ложці відкладають в окремий посуд, яку з ложкою ставлять на ніч на кут столу. Також ставиться посудина з водою і вішається рушник, щоб вночі душечки померлих помилися і пообідали".

Поминальний обід повинен початися перед заходом сонця і закінчитися ввечері, тому що саме в цей час за народним повір'ям праведні душі відвідують будинки. На поминальний обід запрошували сусідів, літніх і бідних людей, часто випадкових мандрівників з вулиці. Перед тим, як почати трапезу, слід було всім помолитися за покійних.

Дмитрівська субота 2020: чого не можна робити в цей день

Дмитрівська субота 2020: Facebook

Не можна погано відгукуватися про покійних.

Не можна перетворювати поминки на кладовище на бенкет.

Не можна відмовляти в милостині.

Не можна працювати.

Під час поминального обіду забороняється вживати спиртні напої. Допускається тільки "Кагор" і лише в символічних дозах.

Вважається недоречним веселитися, танцювати, розважатися. Але церква не рекомендує і впадати в іншу крайність — віддаватися скорботи, адже християни вірять в безсмертя душі.

Молитви в Дмитрівську суботу: фото і картинки

Дмитрівська субота 2020: Facebook

Дмитрівська субота 2020: Facebook

Дмитрівська субота 2020: Facebook

Дмитрівська субота 2020: Facebook

Дмитрівська субота 2020: Facebook