Політичний аналітик Сергій Корнак поділився думкою з приводу відбуваються в Грузії подій.

Він нагадав, що в кінці жовтня в країні пройшли парламентські вибори, які все опозиційні партії оголосили сфальсифікованими. За їх підсумками правляча партія олігарха Бідзіни Іванішвілі «Грузинська мрія» отримала 48 відсотків голосів, тоді як за законом навіть 40 відсотків досить, щоб сформувати свій уряд.

Корнак нагадав про особливості політичної системи Грузії в останні роки. Це чисто парламентська республіка, де президент не має практично ніякої влади, зате від парламенту і створеного їм уряду залежить все.

Як відомо, після попереднього голосування 31 жовтня всі опозиційні партії відмовилися визнати підсумки виборів і зайняти свої крісла в парламенті. В результаті глава Центральної виборчої комісії Тамара Жванія втратила свою посаду.

«Ситуація патова. У неділю пройшов другий тур виборів, опозиційні партії зняли всіх своїх кандидатів, і всі 30 мандатів отримала «Грузинська мрія». Явка на вибори була 16 відсотків, вся країна бойкотувала цей тур. Ситуація зараз залежить від стійкості грузинської опозиції», - каже Корнак.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Показати ще

Скріншот до відео з каналу Сергія Корнака в YouTube

За його розрахунками, зараз «Грузинська мрія» повинна отримати 52 депутатських місця, а якщо враховувати мажоритарну систему, то близько вісімдесяти.

Сергій Корнак зазначає, що в демократичних країнах неможлива ситуація, при якій одна партії контролює понад 65 відсотків місць в законодавчому органі. Але Грузія — інша річ, адже там практично вся політика знаходиться в руках тісно пов'язаного з Росією олігарха Бідзіни Іванішвілі.

«Він найбільший акціонер «Газпрому» і господар партії «Грузинська мрія». Уже вісім років вони керують країною, ситуація дуже складна. Опозиційні фракції тримаються, але ви уявляєте, яку роботу по підкупу зараз проводитиме Іванішвілі?», - так Корнак характеризує цього політика.

На його думку, від останнього питання залежить дуже багато чого. Якщо Іванішвілі підкупить хоча б дві з чотирьох опозиційних партій, цього вистачить для створення власного уряду.

Але, як зазначає Корнак, грузинське суспільство вже досягло точки кипіння.

Раніше цей блогер розповідав про боротьбу з коронавірусом в Грузії.

Також він дав характеристику експрезиденту цієї країни Михайлу Саакашвілі.