Українцям варто приготуватися до різкого подорожчання продуктів харчування, зокрема, хліба, круп і молочних виробів. За прогнозами НБУ, в 2020 році інфляція в Україні не перевищить 5%. Однак ціни на багато продуктів та послуг можуть суттєво зрости.

Експерти заявляють, що українцям варто приготуватися до здорожчання їжі, зокрема, хліба, круп і молочних виробів. Також експерти лякають і новими платіжками за комуналку, сьогодні тільки — на воду і світло, наступного опалювального сезону можуть бути "сюрпризи" і з теплом.

в супермаркеті, фото з вільних джерел

Так, цього року продукти харчування дорожчали буквально щомісяця. У Держстаті повідомляють, що станом на листопад, інфляція на споживчринку з початку року склала 4,2%, а якщо порівнювати з минулим роком - 8,3%. Про це стало відомо завдяки повідомленням одного з українських ЗМІ.

Ціни на продукти, фото: shutterstock.com

Популярні новини зараз

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

При цьому, їжа, подорожчала на 8,6%. Найбільше — хліб (на 18,5%), макарони (11,7%), молоко (10,9%), масло (10,5%), сир (9,5%). Лідерами подорожчання стали овочі - ціни на них підскочили на рекордні 34,7%. При цьому є продукти, які, навпаки, подешевшали. Це яйця (більш ніж на 21%), фрукти (на 4,3%), цукор (на 0,3%).

Овочі можуть виявитися драйвером цінового зростання в наступного року. Найбільші побоювання - з картоплею. Цього року українці збайдужіли до городів, виростили картоплі менше, ніж у минулі роки. Спеціалізовані господарства також не поспішають відводити угіддя під цю культуру (вона вимагає дорогої техніки, засобів захисту тощо). Тому загальний урожай виявився нижче очікуваного. В результаті, вже з вересня картопля підскочила в ціні відразу до 10 гривень за кілограм. А експерти не виключали, що до весни 2020 року вона і зовсім продаватиметься за 20-25 гривень за кіло.

Нагадаємо, небезпечна вкусняшка з супермаркету в Дніпрі довела дитину до сліз: "Встиг відкусити шматочок…".

Як повідомляв Знай.uа привіт горілка, поки вино: любителям горілки зробили "приємний" сюрприз, деталі.

Знай.uа писав, українці витрачають на їжу цілий статок, в Європі поділилися реальними цінами: цифри змушують плакати.