Українські громадські та культурні діячі, журналісти та політики звернулись до народних депутатів з вимогою зняти з розгляду проєкти законів, якими вносяться зміни в закони про мову і освіту. Про це вони написали у відкритому зверненні, розміщеному у Facebook.

Обурення підписантів звернення викликав законопроєкт №2362 авторства нардепа від "Слуги народу" Максима Бужанського. Зазначається, що наразі ніщо не заважає школам перейти на українську мову навчання.

Звернення до депутатів, скріншот: facebook.com/zakonpromovu5670

"Цей проєкт передбачає зміни в закони про мову і про освіту, щоб скасувати перехід з 1 вересня 2020 року на навчання українською мовою тих учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською", – йдеться у зверненні.

Критикується також законопроєкт №2693 "Про медіа". Автори звернення вважають, що у проєкті знищуються механізми протидії російській інформаційній агресії, зокрема Перелік осіб, що створюють загрозу національній безпеці. Підписанти закликали керівництво держави та нардепів зняти з розгляду проєкт закону Бужанського, не допустити послаблення законодавчих норм, які захищають мову, у законі "Про медіа" та відмовитись від ревізії чинного закону "Про мову".

Популярні новини зараз

Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще

"Законопроєкт пропонує скасувати чинний перелік 150 осіб, фільми, програми, концерти за участю яких не мають права демонструватися в Україні", – стверджують ініціатори звернення.

Під зверненням підписались понад 100 осіб, зокрема: журналіст Вахтанг Кіпіані, колишній політв'язень Йосип Зісельс, акторка Ірма Вітовська, релігієзнавець та колишній політв’язень Ігор Козловський, колишня в.о міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв, письменниця Ірен Роздобудько.

Скріншот: facebook.com/zakonpromovu5670

Скріншот: facebook.com/zakonpromovu5670

Скріншот: facebook.com/zakonpromovu5670

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Наталія Мосейчук жорстко відповіла на образи Тараса Чорновола - "Ви — зрадник"

Як повідомляв портал "Знай.ua", США, Британія, Туреччина і не тільки готові прийняти українців – які умови перетину кордонів. Владислав Криклій розповів, які країни готові приймати українців з 15 червня

Також "Знай.ua" писав, що спецрейсом з Канади евакуювали 263 українців, у посольстві повідомили про черговий літак з Торонто