Продовження карантину до 31 липня – які умови

Кабінет міністрів України продовжив адаптивний карантин країни до 31 липня і планує при необхідності посилити протиепідемічні заходи в деяких регіонах, заявив в середу 17 червня прем'єр-міністр Денис Шмигаль. В Україні в останні дні зареєстровано різке збільшення числа людей, заражених коронавірусом, у зв'язку з чим було вирішено продовжити карантин.

За заявою прем'єра, установи не закривають на період адаптивного карантину, але українцям заборонено з'являтися в громадських будівлях і транспортних засобах без засобів індивідуального захисту.

Крім того, Кабінет міністрів вирішив змінити графік роботи центральних і місцевих органів влади та державних підприємств, щоб уникнути переповнення громадського транспорту в години пік.

У середу, 17 червня, Міністерство охорони здоров'я заявило, що рекордна кількість людей, інфікованих коронавірусом, в країні минулої ночі – 758 осіб, а загиблих - 31.

У країні понад 34 тис. випадків зараження коронавірусом, число летальних випадків наближається до показника 1000.

Популярні новини зараз

Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

«Головне — це число зайнятих ліжко-місць у медичних установах. Якщо воно перевищує 50%, необхідно посилити карантин», - сказав міністр охорони здоров'я Степанов.

У місті Харків так і зовсім показник перевищує 13. У зв'язку з чим може бути введено посилення карантину в регіоні в разі погіршення ситуації та розбіжності з встановленими критеріями МОЗ. Показник інцидентності (кількість хворих на 100000 населення) на Харківщині за станом на 16 червня становив майже 11 при допустимій нормі 12.

Згідно з заявою прем'єр-міністра Дениса Шмигаля на його сторінці в Facebook, області зі значним поширенням захворювання будуть вважатися регіоном з рівнем виявлення випадків понад 11 і показником динаміки зростання числа нових випадків зараження – більш як 8 випадків на 100 000 осіб.

При визначенні критерію кількості тестів тести будуть враховуватися як методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР-тест), так і методом ензим-пов'язаного іммуносорбентного аналізу (ІФА тест).

Оновлені механізми посилення карантинних обмежень будуть стосуватися спортивних, культурних та інших громадських заходів, експлуатації готелів, пасажирських перевезень, роботи метро, ресторанів, кафе і спортивних споруд.

Чергову хвилю коронавірусу прогнозують на осінь поточного року.

Транспорт

На період адаптивного карантину громадянам не дозволяється перебувати в громадських будівлях і громадському транспорті без масок або респіраторів.

Коронавірус карантин / Фото з вільних джерел

Кількість пасажирів, що перевозяться громадським транспортом, має відповідати кількості місць у транспорті.

Київський аеропорт Жуляни напередодні відклав відновлення міжнародних рейсів через значне зростання захворюваності в столиці, де в останні дні кількість інфікованих людей збільшилася до 4026 осіб.

Освіта

Сьогодні, 18 червня, Верховна Рада прийняла законопроєкт №3669, який звільняє випускників шкіл від проходження ДПА через пандемію коронавірусу, але не звільняє від ЗНО тих, хто буде вступати в українські вищі навчальні заклади. Учням у школах повинні виставити бали за попередніми оцінками й видати атестат.

Школи та ВНЗ як і раніше знаходяться на карантині та нині закриті.

Ослаблення карантинних заходів – помилка?

Місяцем раніше, 20 травня, український уряд ввів адаптивні карантинні заходи, що діють з 22 травня по 22 червня, які дозволили послабити певні карантинні обмеження у регіонах зі сприятливою епідеміологічною ситуацією.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль тоді заявив, що в рамках другого етапу пом'якшення громадський транспорт і приміські перевезення відновлять свою роботу з 22 травня, а дитячі садки й метро знову відкриються в деяких містах з понеділка, 25 травня. Крім того, спортивні заходи будуть дозволені без присутності глядачів.

Наприкінці травня уряд дозволив послабити введені в березні обмеження для бізнесу і домашніх господарств. Країна перейшла на так званий адаптивний карантин, який передбачає, що обмеження продовжуються або скасовуються у певних регіонах і в різні періоди, залежно від епідеміологічної ситуації.

25 травня життя в столиці України повернулося майже на місця. Метро є головною транспортною артерією Києва, і після його відкриття мобільність людей значно зросла. Спочатку кияни боялися йти в підпілля, але тепер в центрі міста повно людей, кафе та ресторанні тераси зайняті, а центральними вулицями гуляє натовп.

Проте незвичайно холодна травнева погода у більшості регіонів не дозволила українцям переповнитися. Тому сплеск активного відпочинку в Україні тільки починався.

Український уряд вирішив перейти до другого етапу ослаблених обмежень, пов'язаних з пандемією коронавірусу, починаючи з 22 травня. Під час чергового засідання Кабінету міністрів 20 травня прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що рівень зараження коронавірусом демонструє тенденція до зниження в Україні.

Згідно з рішенням уряду, починаючи з 22 травня, в тих регіонах, де епідеміологічні показники відповідають критеріям, встановленим Міністерством охорони здоров'я (нових випадків поширення коронавірусної інфекції не більше 12 випадків на 100 000 мешканців, кількість проведених тестів (не менше 12 на 100 000 осіб та зайнятість лікарняного ліжка не більше 50 відсотків), громадський транспорт був відновлений. Станом на 25 травня робота метрополітену була відновленао, і дитячим садкам було дозволено знову відкритися.

Коронавірус карантин / Фото з вільних джерел

Заходи з ослаблення карантину

Уряд України розпочав поступове пом'якшення деяких карантинних заходів COVID-19 згідно з планом «адаптивного карантину». У більшості регіонів були знову відкриті наступні служби й установи з урахуванням певних вимог соціального дистанціювання:

  • Весь громадський транспорт
  • Готелі
  • Ресторани та кафе
  • Церковні послуги
  • Спортивні заходи без глядачів
  • Басейни й спортивні зали (крім групових занять понад 10 осіб)
  • Міжрегіональні перевезення, у тому числі пасажирські залізничні перевезення
  • Культурні установи

Деякі регіони та міста, в тому числі Київ, не повністю знов відкрили всі послуги. Тому краще заздалегідь зв'язуватися з місцевою владою щодо місцевих карантинних керівних принципів.

Попри ослаблення заходів, громадяни повинні завжди носити маски в громадських місцях.

Вимоги до в'їзду і виїзду:

  • Український уряд зняв заборону на в'їзд для іноземців. Іноземцям буде дозволено в'їжджати в Україну, якщо вони зможуть довести, що мають медичну страховку, яка покриває всі витрати, пов'язані з лікуванням COVID-19, на території України. Іноземці, які в'їжджають в Україну, повинні будуть пройти карантин, якщо Міністерство охорони здоров'я вважатиме країну їхнього проживання територією з високим рівнем захворюваності COVID-19. Це рішення буде переглядатися і повідомлятися прикордонній поліції кожні три дні, а також публікуватися на офіційному сайті МОЗ. Відповідно, іноземці, котрі подорожують в Україну, повинні підготуватися до поїздки й бути готовими до самоізоляції, якщо їм порекомендують зробити це після прибуття.
  • Комерційні міжнародні пасажирські перевезення в Україну та з України поступово поновляться з 15 червня. Іноземці, зацікавлені у вильоті з України, можуть знайти інформацію про майбутні рейси, відвідавши сайти авіакомпаній.
  • Більшість наземних прикордонних контрольно-пропускних пунктів з сусідніми країнами були знову відкриті. Ви можете знайти повний перелік відкритих наразі пунктів перетину кордону тут.

Як коронавірус потрапив в Україну

Перший випадок COVID-19 у світі був зареєстрований 31 грудня, і джерело спалаху було пов'язане з ринком морепродуктів в Ухані (провінція Хубей, Китай). Передача вірусу від людини до людини та від пацієнта до лікаря підтверджена. Багато з пов'язаних смертельних випадків були супроводжені пневмонією, викликаною вірусом.

Випадки вірусу підтверджені в багатьох країнах і територіях по всьому світу. В аеропортах застосовуються заходи з перевірки на віруси й дотримання карантину, а також великі обмеження на поїздки. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила глобальний спалах пандемії.

Симптоми пневмонії включають сухий кашель, біль у грудях, лихоманку та утруднене дихання. Пневмонія може бути заразною і передаватися від людини до людини. Вірус грипу є поширеною причиною вірусної пневмонії.

Заходи, вжиті місцевою владою, швидко розвиваються і зазвичай набирають чинності негайно. Залежно від розвитку спалаху в інших країнах, влада може змінити список країн, на мандрівників яких поширюються заходи прикордонного контролю або обмеження на в'їзд після прибуття на дану територію. Рекомендується відкласти несуттєві поїздки через ризик того, що туристам може бути відмовлено у в'їзді, або вони будуть піддані карантину в готелі або під час їх перебування.

Коронавірус карантин / Фото з вільних джерел

Щоб знизити ризик передачі COVID-19, рекомендується дотримуватися наступних заходів:

  • Підтримувати чистоту рук (користуватися дезінфектором, втираючи в шкіру рук, або мити руки з милом).
  • При кашлі та чханні закривати рот і ніс зігнутим ліктем або хусткою/серветкою (якщо використали серветку – негайно викинути її та вимити руки).
  • Якщо відчуваєте лихоманку, кашель, утруднене дихання або які-небудь інші симптоми, які свідчать про респіраторне захворювання, включаючи пневмонію, то перш ніж звернутися до лікаря або в лікарню, зателефонуйте в службу невідкладної допомоги, щоб запобігти потенційному поширенню захворювання.