Коротко про свято

Свято Петра і Павла відзначають щороку в один і той же день. Таким чином, День Петра і Павла у 2020 році буде 12 липня.

Цьому днюя передує Апостольський або Петрів піст, який цього року пройде з 15 червня по 11 липня. При цьому свято Петра і Павла не включається в число днів посту. Повна назва свята 12 липня – День святих верховних мучеників Петра і Павла, оскільки згідно з легендою в цей день апостоли отримали мученицьку смерть.

Біографія Петра і Павла

Християнська церква відзначає пам'ять великих апостолів Петра і Павла. Вони старанно працювали, щоб поширювати по світу Слово Боже, багато страждали і заповіли нам у своїх посланнях основні правила християнської віри і життя.

Найважливіші обставини їх життя описані в книзі «Діяння святих апостолів» (Новий Завіт), також апостол Петро докладно згадується у Святому Євангелії від Марка (Марк був тлумачем апостола Петра).

Церква бачить в Петрі образ того, хто відрікся від Христа, а потім розкаявся. А в апостолі Павла – образ того, хто противився Господу, а потім увірував.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показати ще

Апостоли Петро і Павло / Фото: YouTube

Святий апостол Петро

Святий апостол Петро, брат Андрія Первозванного, був неосвіченим і бідним рибалкою з міста Капернаум на березі Галілейського моря (нині Тиверіадське озеро). Його єврейське ім'я Симон, а ім'я Петро, що по-грецьки означає «камінь», було дано йому самим Ісусом Христом.

Святий апостол Петро разом зі своїм братом Андрієм були першими, кого Господь покликав до Своїх учнів і послідовників. Його відрізняли чисте серце і простота душі. Всякий раз, коли Спаситель питав чи вимагав відповіді від Своїх учнів, апостол Петро завжди першим відповідав від імені всіх. Одного разу Христос запитав Своїх учнів, що люди думають про Нього. Святий апостол Петро відповів: «Ти - Христос, Син Бога Живого».

Петро був одним з найулюбленіших учнів Спасителя і був піднесений Господом до апостольської гідності. Петро безупинно йшов за Спасителем до дня Його Вознесіння. До арешту Спасителя Петро заперечував Христа під час суду, але згодом гірко розкаявся.

Після Вознесіння Ісуса і зіслання Святого Духа апостол Петро проповідував і вчинив багато чудес і зцілень в Палестині, Малій Азії, Греції та інших країнах.

Він відправився в Рим, щоб переслідувати Нерона, і був засуджений до розп'яття. Зі смиренності на його прохання він був розп'ятий догори ногами в 67 році – рік, в якому мученицькою смертю помер також і апостол Павло.

Римо-католицька церква визнає святого Петра як засновника римської християнської громади.

Святий апостол Павло

Апостол Павло (від латинського Paulus – маленький, тобто найменший з апостолів), хрещений під ім'ям Саул, не з кола учнів Христа. Він народився в Малій Азії, був фарисеєм і, в дусі консервативного юдаїзму, брав участь в гоніннях на християн і у вбивстві святого Первомученика Стефана.

Його звернення до Христа було раптовим в результаті незвичайного бачення. У книзі Діянь (глава XI) говориться, що по дорозі в Дамаск Саул побачив надзвичайний світ і почув голос Бога з небес: «Саул, чому ти мене переслідуєш? ... Я – Ісус, якого ти переслідуєш». Ця подія стала поворотним моментом в його житті. Зцілений, він був хрещений і став ревним пропагандистом християнської віри. Він проповідував в Антіохії, Кілікії, на Кіпрі, в Галатеї, Ефесі, Афінах, Македонії, Коринфі, Іспанії і був названий «апостолом язичників».

Приблизно в 67 році Павло був прикутий ланцюгом і відправлений в Римський суд. Він помер мученицькою смертю 29 червня 67 року. Його смерть супроводжувалася багатьма чудесами. Легенда свідчить, що відрубана голова святого продовжувала прославляти Господа, а там, де вона впала, вона спалахнула (на місці сьогоднішнього абатства Трьох Фонтанів під Римом).

Новий Завіт Біблії містить чотирнадцять його послань до новозвернених у вірі, у яких він пояснює християнські цінності та правила церковного життя.

***

Християни святкують пам'ять про двох апостолів і їх страждання в один день, тому що, навіть якщо вони страждали в різний час, духом і близькістю своїх страждань вони єдині.

Традиції на Петрів день

Апостоли Петро і Павло / Фото: YouTube

Свято Петра і Павла вважалося популярним переломним моментом літа, після якого природа починала готуватися до осені. Звичаї Дня святого Петра нагадують обряди слов'ян Трійці та Івана Купала. В народних традиціях свята були змішані як християнські, так і язичницькі обряди, пов'язані з поклонінням сонцю.

День Петра і Павла – одне з найважливіших християнських свят. До цього дня готувалися заздалегідь, дотримуючись посту. Напередодні господині прибирали хатини, готували святкові страви, запасалися алкоголем.

У день Святих апостолів Петра і Павла віряни моляться про зцілення від гарячки та ознобу. Згідно з поширеною думкою, Святий Петро є головним зберігачем раю. Він відкриває і закриває свої ворота. Бог доручив апостолу охороняти райський сад. Апостол Павло може контролювати грім, посилати град, повені, вогні на землю.

День Петра і Павла вважався серединою, або як казали "верхівкою" літа. 12 липня закінчувався Петрів Пост і гралися останні в літньому сезоні весілля. Після цього дня починалася пора сінокосу.

У давнину це свято присвячувалося сонцю. Існував переказ, що вранці сонце "грає". Влаштовували гуляння, неодмінним атрибутом яких були гойдалки – щоб злетіти вище до сонечка. Гуляння закінчувалися загальною трапезою.

В день Петра і Павла разом зі святом Івана Купала (6-7 липня) святкується повний розквіт природи. Спекотні дні часто наступали на початку липня, і серед людей було прийнято «дивитися на сонце». Увечері, напередодні свята, жителі сіл збиралися і йшли на околицю села, де горіли вогні. Жінки на вогнищі готували їжу і пригощали всіх присутніх. Люди співали пісні, веселилися і з завмиранням серця чекали світанку. Всі хотіли побачити сонце. Адже тим, хто чекає першого сонця, пощастить цілий рік.

У південних регіонах напередодні дня Петра і Павла було заведено грати весілля. Один з хлопців вибирався на роль «нареченого», а смілива жінка середніх років була «нареченою». «Наречений» і «наречена» сиділи на двох прикрашених колесах і проводили весільні церемонії, починаючи зі сватання і закінчуючи весіллям.

З першими променями сонця «наречена» знімала сарафан, розв'язувала коси та в ношеній сорочці бігала по селу, переслідувана молодими людьми. Інші дівчата в той час співали пісні, танцювали, кричали й сміялися. Вважається, що цей ритуал був присвячений сонцю, даючи життя всьому оточенню.

В старовину були місця, де люди зустрічалися в день Петрова, щоб помитися «Петровою водицею» та пригоститися алкогольними напоями. Це питне вмивання супроводжувалося піснями, танцями та різноманітними веселими іграми. В деяких місцях, де збереглися давні звичаї, було заведено організовувати священні різьблення по дереву.

Ворожіння та народні обряди

Апостоли Петро і Павло / Фото: YouTube

Вранці дівчата збирали 12 кольорів з різних полів і приносили їх додому. Увечері, перед сном, трави клали під подушки, промовляючи ворожіння: «Нехай 12 квітів покажуть у сні, яка доля призначена мені. Нехай моє бажання збудеться, і мій ненаглядний несамовитий чоловік з'явиться мені у сні".

У другій половині дня молоді люди організовували свята, танцювали й співали пісні. У деяких місцях було заведено організовувати буйні ігрища. Хлопчики та дівчатка бігали й кричали на вулицях, блокуючи їх баняками або бочками. Молоді люди лазили по городах і садах, зриваючи фрукти, ягоди та овочі.

Як і Купальська, Петровська вода володіє магічними властивостями. Люди вірили, що купання в річках допоможе очиститися від гріхів. В ніч з 11 на 12 липня боялися злих духів, злодіянь відьом і чарівників. Щоб захистити себе від нечисті, запалювали вогні.

Молоді люди організовували нічні вечірки з пізньої ночі до сходу сонця з глузливим хуліганством, шумом і палаючими смолоскипами. Літнє населення захищало свої будинки та домогосподарства. Вважалося, що якщо ти не спиш сьогодні вночі та чекаєш світанку, ти можеш побачити, як «грає» сонце.

Також було прийнято «проганяти відьом». Для цього дівчата підіймалися на дахи сараїв, сиділи там й співали пісню:

Рибалки з нетерпінням чекали цього дня, щоб помолитися апостолам і попросити хорошого улову. Рибалки називали цей день «рибальським» святом. На рибальських угіддях була організована молитовна служба, і з населення збиралися гроші. Річний рибальський сезон починався якраз в День Петра і Павла. Рибалки встановлюють нові ціни й укладають угоди з торговцями рибою.

Прикмети на день Петра і Павла

З цього дня починали готувати все для сіна і до посіву. Поведінка тварин і комах визначала погоду на найближчий час:

  • Якщо жуки й ластівки літають низько – чекайте дощу.
  • Якщо погода суха – до кінця літа буде тепло.
  • Дощ вранці – до поганого врожаю, дощ опівдні – до гарного врожаю, а якщо дощ буде йти три рази в день – урожай буде щедрим і багатим.
  • Якщо в день Петра буде дощ – сіно буде мокрим.

Апостоли Петро і Павло / Фото: YouTube

Чого не можна робити на Петра і Павла

  • Не варто сваритися, конфліктувати, бажати комусь поганого.
  • Не зловживати алкоголем.
  • Робота не заборонена, але сьогодні варто замінити важку фізичну роботу духовною турботою.
  • Не потрібно займатися прибиранням, садівництвом чи городництвом.
  • Краще не плавати на Петра і Павла, тому що в цей день від води багато смертей.

Що можна робити в День Святих апостолів

  • В день Петра і Павла, як і в будь-яке інше православне свято, бажано ходити до церкви й молитися. Необхідно сповідатися та отримати причастя. Тобто очистити не лише тіло, але й душу.
  • Краще провести день в духовних справах, спілкуванні з родичами та друзями.
  • В Петрів день немає посту. Таким чином, немає ніяких дієтичних обмежень.
  • У цей день заведено готувати рибу. Жінки вважали, що риба за святковим столом була запорукою миру і щастя в домі.
  • У цей день наші пращури готували «молодий борщ», в якому всі інгредієнти були з нового врожаю – буряк, капуста, помідори. Крім того, бульйон повинен бути зварений з молодого півня. Ця традиція гарантує безнапасне життя на цілий рік.
  • У день Петрова мами пекли своїм дітям "мандрики" – булочки або пончики з сиром і фруктами.
  • Рекомендується ходити в гості. Це робилося для того, щоб не забути родичів і друзів в метушні.