Як відомо, цитруси збагачені вітамінами та вельми корисні для здоров'я людини, однак не все так райдужно, як може здатися на перший погляд. Зокрема, грейпфрут має не мало побічних дій в тому числі й алергічних реакцій, які можуть знатно нашкодити, пишуть російські ЗМІ.

Грейпфрут, pxhere

Користь

Для більшості здорових людей грейпфрут абсолютно безпечний. До того ж, він стимулює мозкову діяльність, позбавляє від депресії, знімає нервозність і нормалізує сон.

У складі грейпфруту є вітаміни групи В, А, РР, С і D, в числі мінералів — калій, магній, кальцій і фосфор. Шкірка багата ефірними маслами, а м'якоть — клітковиною і речовинами, що розщеплюють холестерин. Крім того, навколо м'якоті є гірка плівка, що містить біофлавоноїд нарингін, який знімає негативні наслідки після прийому алкоголю.

Схуднення

Так, калорійність грейпфрута становить від 29 до 42 ккал на 100 грам. Також і діабетикам бажано утриматися від вживання цього продукту.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Показати ще

"Вживання фруктових соків (свіжих або відновлених) може негативно позначитися на здоров'ї людини в тій же мірі, що й питво підсолоджених напоїв, так як і ті, й інші містять приблизно однакову кількість цукру. Тому дослідники рекомендували випивати не більше 150 мілілітрів соку на день", — розповіла експерт Лариса Федотова.

На даний момент фруктові соки виключені зі списку здорових продуктів, рекомендованих вживати щодня. Це пов'язано з тим, що більшість соків містять мінімум 6 чайних ложок цукру (у 200 мл) — більше, ніж у кока-колі.

Грейпфрут, pxhere

Ліки

Вчені нарахували більше ста ліків, з якими грейпфрут несумісний. Така взаємодія викличе небезпечні для життя побічні ефекти.

"Грейпфрут не сумісний з великою кількістю лікарських препаратів, таких як препарати для зниження артеріального тиску, статинів, для лікування порушень ритму серця і т. д. Це небезпечно тим, що ліки можуть стати токсичним для організму", — пояснила гастроентеролог Наталія Ільїна.

Також через грейпфрут дія ліків може бути підвищена або ж навпаки – зменшена. Збільшення викличе головний біль, гостру ниркову недостатність, проблеми з диханням, набряклість в області суглобів, рак молочної залози, внутрішня кровотеча та навіть раптову смерть.

Варто відзначити, що хімічні речовини грейпфруту виводяться з організму до 3 днів.

Грейпфрут, pxhere

Проблеми з ШКТ

"Грейпфрут не можна їсти людям з виразковою хворобою, хронічним гастритом з підвищеною кислотністю, захворюваннями печінки і нирок, тому що він викликає загострення", — затверджує Ільїна.

Також не рекомендується вживати грейпфрут при панкреатиті, пієлонефриті, циститі, гепатиті, проблеми в порожнині рота, а надмірне вживання грейпфрутів гальмує роботу печінки. Крім того, грейпфрутовий сік руйнує зубну емаль.

Грейпфрути зранку

Фахівці рекомендують вживати грейпфрут для кращого засвоєння між основними прийомами їжі.

"Певної суворої норми в день для вживання грейпфруту немає, але не варто з'їдати більше одного грейпфрута середнього розміру", - радить Федотова.

Сніданок, pxhere

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як приготувати малиново-лимонне морозиво.

Як повідомляв портал "Знай.ua", для читачів підготували рецепт чізкейку з фруктами.

Також "Знай.ua" писав, як приготувати "Шарлотку" з персиками.