Українці, які пережили ув'язнення на Донбасі, поділилися моторошними історіями з минулого. Їхні спогади неможливо читати без сліз, адже ці люди пережили справжнісіньке пекло. Документальні свідчення із моніторингового звіту зібрані воєдино у праці "Ті, що пережили пекло".

"Я просила Мене не бити, говорила, що вагітна. Вони сказали, що "дуже добре, що укропівська дитина помре". Нас били всім, чим завгодно: і прикладами, і ногами, і бронежилетами, які знайшли у нас. Били по всіх частинах тіла. Об мене гасили бички. Мені, тому що я дивилася і кричала, коли били інших, зав'язали скотчем очі. Я на той момент була на третьому місяці вагітності, і в результаті побиттів у мене почалася кровотеча. Я знепритомніла [...]" (С-83).

Обстріли на Донбасі, скріншот: ООС / Facebook

"Одного разу я чув, що привезли двох військовополонених, кинули їх у підвал. Я не знаю, що вони там з ними робили, але вони там дуже сильно кричали. Увечері в годині о дев'ятій їх привезли і до чотирьох годин я не міг заснути від їх криків. Так кричали, що волосся дибки ставало. Потім чув, що їх дістали, притягли до входу в наш гараж. Чув, як розмовляли, куди їх дівати. Сказали, що в розхід. Я так зрозумів, що вони їх тягли, і чутно було, що падають тіла. Їх закинули в машину і відвезли кудись" (С-49).
"Хвилин 20 били. Мішок на голову одягли. Хлопці розповідали, що цей «ботанік» витягнув пластину з бронежилета і хотів нею відрубувати мені голову. Але я цього не пам'ятаю. Я прокинувся вже в бліндажі. Це тривало близько години, ствол в рот пхали, били прикладом, «ботанік» кричав: скальп буду знімати, але його не пустили, я так зрозумів, що він зовсім «безбашенний» був, вони його самі вже почали відтягувати" (С-56).
"До нас привезли молоду дівчинку, їй на вигляд було не більше 14-16 років. "Маніяку" не сподобалося, що вона вийшла без дозволу в коридор. І він сказав в покарання відправити її як подарунок бойовикам на передову для задоволення їх сексуальних потреб. Її кілька разів туди возили"(С-23).
"Знаю, що на передовій сильно знущалися з ***. У нього на грудях вирізали ножем слово "бендера" і зарізали. Він загинув. Він довго лежав, не в морзі, близько двох тижнів. І потім його обміняли як 200-го "Айдару" віддали" (С-49).

Обстріли на Донбасі, скріншот: ООС / Facebook

"Ось - шрами від молотка ... Це свердла - більше 20-ти разів тіло просвердлено свердлом. Це - теж шрам від молотка. Це все було розбито. Ось це - розбиті коліна молотком. Не знаю, як я ходжу. Свердлили груди ... Це все свердла, молоток, плоскогубці ... Знущалися, як могли. Це око було йому незручно виймати - не з руки. Тому його залишили, а ось цьому дісталося більше це око пошкодили. Воно тепер нічого не бачить. Це око виймали ложкою. Один з тих бойовиків, які при цьому були присутні, сказав: "залиш її"" (С-47).
"Мені поламали ребра, все тіло чорне. Били під час або між допитами. Руками, ногами, зброєю. Катували-підключали до електрики. Наручниками до металевого ліжка, на руки дроти і регулювали струм. В голову, статеві органи били металевим прутом. Били шомполом. Підвішували до стелі. Обливали холодною водою на морозі. Всі, хто сидів зі мною в Донецькому СБУ – 42 людини, тою чи іншою мірою були побиті і піддані насильству" (С-46).
"Побиття весь час. Коли прикладом, коли шнуром живлення комп'ютера, роздягали і били по спині, по ногах, розсікаючи шкіру. Удари руками, ногами, але це так, це дрібниці. На другий день, здається, використовували електрику, тільки не шокер, а оголені дроти. Це один раз було, я просто мало не помер і тому вони перестали ними бити. По-моєму, це просто два оголених дроти і вилка, підключена в розетку. Мені до живота торкалися цими проводами "(С-86).

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ПриватБанк відмовив дитині без батьківської опіки, українці не змовчали: "Дискримінація за соціальним походженням?"

Популярні новини зараз

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.uа", Мандзій розповіла, яким буде навчання у школах з вересня: "зелені уроки" та маски на перервах

Також Знай.uа" писав, в Україні зростуть зарплати бюджетників – скільки люди отримуватимуть уже з вересня