Медовий спас, Яблучний спас і Горіховий спас — головні церковні свята літа. З настанням Третього спаса життя стає по-справжньому смачним: люди пригощають один одного стиглим фундуком, соковитими солодкими яблуками і чудовим ароматним медом. Саме з середини серпня починається пора збору майже всіх дарів природи.
У наш час, як це не прикро, церковні традиції втрачають свої позиції: люди рідше ходять в храм і постять. Сьогодні не кожен згадає, наприклад, якого числа Горіховий Спас.
Це останнє свято з трьох існуючих: перед ним відзначають Маковія і Яблучний Спас. У цей день вшановують пам'ять Нерукотворного Образу Спасителя.
Успенський піст
Серпень є не тільки важливим місяцем літа для фермерів (дозрівають майже всі овочі і фрукти), але і найбільш значущим з церковної точки зору. Цього місяця віруючі дотримуються Успенського посту. Постів в році декілька, але цей особливо шанований.
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Масштабне березневе підвищення пенсій: 2300 отримають не всі
Є умова, вводять ліміт на 30 днів: що буде з тарифом на світло з 1 грудня
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Успенського посту дотримуються з 14 по 27 серпня за новим стилем. В цей час накладається безліч жорстких обмежень, яких необхідно дотримуватися. Так, в понеділок, середу і п'ятницю потрібно відмовитися від усіх продуктів, крім хліба, овочів і фруктів. У вівторок і четвер дозволяється їсти гарячі страви, але без використання рослинного масла. І лише в суботу та неділю допустимо споживати їжу, в яку додано рослинне масло.
Незважаючи на суворість даного посту, в ньому є особлива чарівність: саме в цей період віддають данину поваги трьом, якщо не головним, то важливим дарам природи — меду, яблукам і горіхам. Наші предки вірили, що через кожен з цих продуктів мати-природа наділяє людей своєю грацією і силою.
Крім харчових заборон, віруючі повинні утримуватися від тілесних утіх, чвар і брехні. Духовні заборони вважаються значно важливішими.
Завершується Успенський піст святкуванням Успіння Пресвятої Богородиці.
Історія виникнення свята Горіховий спас
У серпні православні та греко-католики відзначають відразу три важливі свята, які символізують закінчення жнив.
Виникнення цих свят пов'язане з князем Андрієм Боголюбським, який заснував їх 950 років тому. Кожен з трьох Спасів символізує Ісуса Христа, який своєю смертю дав порятунок людству. Символами цього жертвопринесення є мед, стиглі яблука і горіхи.
Солодкі свята: дати
Наші предки відзначали три Спаса з розмахом, незважаючи на те, що серпень — важкий місяць для селянина.
Назва свята — "Спас" — не випадкове. Це абревіатура від слова "спаситель". Звідси походить багато важливих слів: "спасибі", "заощадити".
Медовий спас (14 серпня) — перший з трьох існуючих. Це день шанування Животворящого Хреста Господнього. У цей самий день багато років тому частину Хреста, на якому був розп'ятий Ісус, проносили вулицями Константинополя для порятунку городян від невиліковної хвороби і смерті.
Друга назва першого Спаса — Маковей. Поява цієї назви пов'язана з тим, що 14 серпня вшановують пам'ять семи мучеників Маккавейських. Через схожість назв це свято асоціювалося з маком, який в цей час дозріває. Саме тому на першому Спасі в традиційні медові коржі додають мак.
Яблучний спас (дата святкування — 19 серпня) — це друге священне православне свято, що відзначається в останньому місяці літа. З цього дня ночі стають холоднішими, і настає пора збирати перший урожай яблук. За старих часів існувало правило, що до Другого Спаса не можна їсти яблука. Тільки коли настане свято, ароматні плоди приносяться до церкви, святяться, і вже потім з'їдаються.
Горіховий спас — останній з трьох існуючих. Саме напередодні третього Спаса проходить велике православне свято — Успіння Пресвятої Богородиці.
Походження свята Горіховий спас
Третій Спас встановлений Православною Церквою на честь перенесення до Константинополя чудотворного образу Христа. Звідси й інша назва свята — Спас на полотні. Згідно з традицією, Ісус вимив обличчя водою, а потім витер рушником, на якому залишилося відображення його обличчя. Цей рушник з чудотворним зображенням Спасителя зцілив правителя стародавнього міста Едесса від смертельної хвороби. Згодом з цього образу Ісуса Христа була написана перша ікона Спасителя.
В кінці серпня здавна було заведено купувати і продавати тканини для зимового рукоділля.
Третій спас називали Горіховим, так як до цього свята відбувається остаточне дозрівання горіхів, і тепер їх можна їсти без будь-якої шкоди для здоров'я. Урожай горіхів в Церкві здавна вважався священним.
Інша назва цього дня-Хлібний Спас. Саме вона більш точно передає суть свята. 29 серпня закінчувався збиральний сезон, і вперше господині випікали хліб з борошна нового врожаю.
Горіховий спас 2020: коли і як святкувати
Третій Спас, який в народі називають Горіховим або Хлібним, в Україні святкують 29 серпня.
Традиції та звичаї свята
У селах в цей день не проводилися великі свята, так як люди починали готуватися до завершення літніх польових робіт перед настанням осені. Але в містах з 29 серпня починалися великі святкування.
На Горіховий спас завжди проводилися традиційні ярмарки. Але не можна було просто відвідати цей ярмарок. Треба було обов'язково щось купити, щоб на наступний рік грошей в сім'ї було в надлишку.
Після відвідин церкви з ранку прийнято було відразу ж йти в поле жати хліб, а дітей посилали збирати горіхи.
Картинки і фото, на яких відображені народні святкування, демонструють всю суть свята Горіховий спас.
Це свято тісно пов'язане з ритуалами і процесами освячення горіхових плодів в храмах. Віруючі кладуть в кошик найрізноманітніші горіхи. Разом з дозрілими горіхами в храм приносять також хліб. При цьому не забороняється додавати до горіхів яблука, мед і навіть овочі. Тільки після освячення горіхи можна їсти.
Також прийнято ходити в лазню і пропарюватися там горіховими віниками. Вважається, що сила води і волоського горіха зробить тіло міцним і захистить від лихого ока.
З 29 серпня починається збір лісових горіхів. До святкового столу господині готують пироги з грибами і різні страви з горіхами.
У Хлібний спас неодмінно печуть пироги з горіховою начинкою. Хліб, випечений з борошна врожаю поточного року, є головною стравою на столі в це свято.
Святковий коровай освячують у храмах, і тільки після цього пробують випічку.
В кінці літа вже закінчуються роботи з прибирання зерна. Перші колосся нового врожаю присвячують Спасителю.
З приходом горіхового спаса починається посів озимих культур. Крім того, викопується рання картопля.
Народні прикмети на Горіховий спас
Вважається, що гілки волоського горіха, зірвані і запалені 29 серпня, здатні зцілювати хворих і проганяти демонів з дому.
Популярні були обряди, що залучають удачу і багатство.
Згідно з народними спостереженнями, в один рік не можна було зібрати відразу багатий врожаю як горіхів, так і хліба. Тому поганий урожай горіхів обіцяв наступного року добрий урожай зерна.
Що не можна робити 29 серпня:
- сваритися і лаятися;
- відмовлятися від роботи;
- відмовляти в допомозі ближнім.
Наші предки неодмінно пекли хліб і пригощали їм тим, хто просить милостиню. Вважалося, що тоді в будинок прийдуть багатство і удача.
Бурхливий і неспокійний останній місяць літа є передвісником тривалої і теплої осені.
29 серпня в більш теплі краї відлітають останні ластівки.
Якщо в день святкування Третього спаса журавлі летять на південь, за вікном незабаром буде морозно. Крім того, в такому випадку очікується важка зима з великою кількістю снігу.
Народне прислів'я говорить: "якщо журавлі відлетіли — чекайте заморозків на даху".
У народі Горіховий спас вважався також днем відльоту лелек. Така поведінка цих птахів свідчить про наближення зими, а давнє прислів'я нагадує нам, що «Спаситель прийшов до нас, а літо від нас».
Помічено, що якщо лелеки починають готуватися до перельоту за тиждень до Спаса, то зима буде ранньою і морозною, а весна теплою. А якщо після Спаса осінь буде теплою, то зима буде пізньою, а весна холодною.