Національний банк України (НБУ) планує створити реєстр колекторських компаній і оновити підходи до регулювання цієї діяльності.

Читайте Знай в Google News!

Таку заяву зробила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, повідомляє пресслужба регулятора виданню "Закон і Бізнес".

Заступниця голови НБУ визнала, що існує "певна неврегульованість" в законодавстві і правилах роботи колекторів. НБУ за місяць отримав 535 скарг громадян щодо дій колекторських компаній. За підсумками їх розгляду були виявлені випадки грубого порушення колекторами різних законів.

Кредит у банку, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Показати ще

Катерина Рожкова повідомила, що зараз готується законопроєкт, який врегулює діяльність колекторських компаній.

"Для колекторської компанії з'явиться вимога щодо дотримання правил етичної поведінки з боржником... У разі порушення колектором правил етичної поведінки будуть передбачені заходи впливу і санкції, в тому числі виключення з Реєстру колекторських компаній", – наголошується в повідомленні.

Планується систематизувати перелік установ, які можуть здійснювати колекторську діяльність, а виключення з Реєстру означатиме заборону банкам і фінансовим компаніям укладати договори з такою компанією. Власникам і керівникам такої структури з "вибивання боргів" можуть заборонити займатися колекторською діяльністю протягом року.

Виключення з Реєстру є одним із запланованих заходів впливу НБУ у відповідь на незаконні дії колекторів. Виключити з реєстру можуть, якщо учасник ринку не реагує на письмові вимоги та штрафні санкції за порушення вимог законодавства при взаємодії з боржником.

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, гімн у виконанні Dzidzio затьмарив виступ Зеленського з нагоди Дня незалежності України, які пройшли 24 серпня на Софіївській площі у КИєві

Як повідомляв портал "Знай.ua", Сніжана Єгорова після скандалу пішла у поліцію: "Мені і моїм дітям погрожували"

Також "Знай.ua" писав, що Олена Зеленська після пережитої хвороби звернулася до українців на День Незалежності: "Червона лінія, за якою..."