Рівень пенсійного забезпечення в нашій країні - недостатній для гарантування більшій частині непрацездатного населення якісних умов для життя.

Однак реформування пенсійної системи і створення нових програм для забезпечення громадян, які вийшли на заслужений відпочинок, все ж проводиться.

Крім того, незважаючи на кризу і глобальну пандемію, Україна не відмовилася від індексацій накопичень і навіть погодилося зробити перерахунок військовим і працюючим пенсіонерам. У цій статті ми розповімо, як зміниться пенсійна система в нашій країні в цьому році, кому підвищать виплати і чого саме очікувати мільйонам пенсіонерів і членам їх сімей.

Осучаснення пенсій: вивчаємо останні новини

Пенсія: джерело: YouTube

Міністерство соціальної політики України протягом 2017-2021 років проводить реформу пенсійної системи і зокрема, системи її формування. Повідомляється, що так зване осучаснення торкнеться не менше ніж 5 мільйонів літніх українців.

Популярні новини зараз

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Зміна системи нарахування виплат для жінок і чоловіків знадобилося уряду заради того, щоб подолати 11 розмірів середньої зарплати, які прийшли до нас ще з часів Радянського Союзу. Тобто, протягом чотирьох років Міністерство соціальної політики поетапно перераховувало зарплати пенсіонерів, адаптувало їх до сьогоднішніх реалій і встановлювало систему адекватних виплат.

Сам процес індексації пенсійних накопичень в нашій країні обіцяють провести не раніше 2021 року. Нагадаємо, що пенсійною реформою передбачено, що з 2021 індексація буде проводитися автоматично розміром не менше, ніж 50% від рівня інфляції і чим 50% від рівня середньої заробітної плати.

Підвищення пенсій в Україні: етапи, терміни, умови

Пенсія: джерело: YouTube

Найважливіший етап змін пенсійної системи нашої країни запланований на 2021 рік. Планується, що в цей період підвищення пенсій українцям пройде в три етапи.

1 березня 2021 роки відбудеться індексація пенсій. Ще два підвищення варто чекати 1 липня і 1 грудня. Тоді пенсії автоматично будуть переглянуті у зв'язку зі збільшенням розміру прожиткового мінімуму.

Така приємну для мільйонів пенсіонерів України новина була підтверджена міністром соціальної політики України в Кабінеті Дениса Шмигаля Мариною Лазебною.

В уряді зараз активно працюють над поліпшенням платіжної дисципліни і розвитку економіки з метою виходу її значної частини з тіні.

Зокрема, в 2020 році пройде підвищення прожиткового мінімуму на 11%, а в 2021 році його планують підвищити ще на 15%.

Наприклад, якщо розмір пенсії становив 2400 грн, то в березні він складе 2760 гривень. А якщо пенсіонер отримує всього 1500 гривень, то з квітня його пенсія буде лише проіндексована і дорівнюватиме прожитковому рівню, який з грудня 2020 року буде складати 1769 гривень.

Згідно із заявою Лазебної, розмір мінімальної пенсії в Україні в 2020 році складе 3 500 гривень. Дана сума сформована на базовій основі без надбавок на великий стаж роботи, участь у шкідливому виробництві і багато іншого.

Підвищення пенсій: чи піде за планом?

Пенсія: джерело: YouTube

У Міністерстві соціальної політики відзначили, що заплановані етапи підвищення пенсій і їх терміни будуть на пряму залежати від економічної ситуації в країні. Крім того, у відомстві сподіваються, що трансферти з держбюджету підуть тільки на пенсійні програми, а не на покриття дефіциту Пенсійного фонду.

Накопичувальна система: плани уряду на 2021 рік

Пенсія: джерело: YouTube

Реалізовується в Україні та стратегія створення накопичувальної пенсійної системи. Так, згідно з опублікованими планам уряду в наступному році в нашій країні з'явиться накопичувальна система загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Крім того, чиновники планують стимулювати розвиток третього рівня пенсійної реформи (системи недержавного пенсійного забезпечення).

Обіцяє Кабмін забезпечити зростання пенсій для державних службовців усіх рівнів, представників ЗМІ та осіб, які проживають на тимчасово окупованій території.

Збільшать в Україні і розмір штрафів за ухилення і несплату єдиного соціального внеску, а також інших обов'язкових платежів до Пенсійного фонду України.

В уряді сподіваються підвищити виплати медпрацівникам, збільшити допомогу по інвалідності, підвищити розмір допомоги переселенцям, дітям з особливостями розвитку. Нададуть допомогу непрацюючим громадянам, інвалідам дитинства, підтримають радянських військових і діючих військовослужбовців. Індексацію проведуть чорнобильцям, держслужбовцям та іншим категоріям вразливих категорій громадян.

Мінімальна пенсія, зарплата та інші соціальні виплати в 2020 році в Україні

1 вересня 2020 року не менше 1,5 мільйона пенсіонерів в нашій країні отримали надбавки до своїх мінімальних пенсій за вислугою років.

Повідомляється, що мінімальна пенсія для осіб, старше 65 років, з 1 січня 2020 склала 1638 гривень. з 1 липня 2020 року - 1712 гривень. 1 грудня 2020 року мінімалка складе вже 1769 грн. Максимальна пенсія в Україні становить 16 380 грн. Соціальна допомога при втраті годувальника коливається між 1 564 і 2 346 гривень.

Ще одна пільгова категорія - це військові. Їм також належить соціальна виплата, якщо в їх особистому досьє заповнена графа вислуга років. Розмір допомоги відставним військовослужбовцям формується індивідуально і залежить від багатьох факторів, список яких є предметом окремого розбору.

Пенсії в Україні: як розрахувати

Пенсія: джерело: YouTube

Якщо ви хочете дізнатися, яка у вас буде пенсія, то в нашій країні всі виплати розраховуються за спеціальною формулою, яка виглядає приблизно так: сума середньої зарплати по Україні за останні три роки, співвідношення власної зарплати до середньої по країні + стаж в роках за формулою 1 рік - 1%.

Відзначимо, що дана формула досі несправедлива, оскільки перший показник застаріває щороку і не встигає за підвищенням зарплат, через що пенсіонери, які давно вийшли на пенсію, отримують менше тих, хто пішов на відпочинок недавно. Останні результати підрахунків доходів громадян дають привід вважати, що пенсія в нашій країні буде все ж буде рости, але не буде встигати за інфляцією.

Нове бачення розрахунку пенсій можна знайти на сайті Пенсійного фонду. У мережі також доступні калькулятор соціальних виплат, роботу якого, правда, багато хто називає некоректною. На сайті Пенсійного фонду також є таблиця, ознайомившись з якою, ви зможете розрахувати свій відсоток добавки і зрозуміти, наскільки підвищиться ваша пенсія.

Який розмір пенсії положений саме вам можна дізнатися, звернувшись до Пенсійного Фонду, в якому пояснять, наскільки саме розмір пенсії підвищиться саме у вас, також там можео упевнитися в тому, що вам її точно проїндексують і додадуть до існуючої суми.

Коли можна вийти на пенсію в Україні?

Згідно з останніми нормам законодавства нашої країни, вийти на пенсію і претендувати на державне соціальне забезпечення можна лише отримавши 28 років офіційного трудового стажу.

Планується, що в майбутньому громадяни зможуть йти на відпочинок і раніше, однак для цього їм необхідно буде скористатися коштами з приватних пенсійних фондів.

Які документи потрібні для оформлення пенсії в Україні?

Закони кажуть, що пенсія в Україні положена громадянам, які переступили позначку в 28 років офіційної роботи. Підняття пенсійного віку в нашій країні - можливе, але в даний момент стверджувати те, що пенсійний поріг підвищиться - не можна.

Для оформлення пенсії вам необхідно пред'явити в органах Пенсійного фонду паспорт, трудову книжку, медичні документи і довідки з місця роботи. На підставі наданої інформації для вас і буде сформована пенсійна ставка, добавка до якої може бути отримана вже з інших джерел.