До дня проведення місцевих виборів-2020, що, безумовно, є однією з найголовніших подій року, залишаються лічені тижні. І чим коротшим стає строк до вирішального дня 25 жовтня, тим палкішими стають обговорення потенційних кандидатів. Втім, якщо в багатьох містечках країни ця тема набрала обертів фактично із початком передвиборчої кампанії, то в столиці – ще на початку весни. Найсвіжіші результати соціологічного дослідження "Зміни електоральних уподобань киян" та рейтингів кандидатів на посаду Київського міського голови, експерти презентували в ході відео-конференції, що відбулася 24 вересня о 12.00 на телеканалі InterVizor. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Рейтинги кандидатів на вибори мера - ГО "ІНТЕР-АКЦІЯ"

Все більше киян незадоволені роботою Віталія Кличка – "твердий двієчник"

Рейтинги учасників Київських виборів на старті офіційної агітації було сформовано в результаті чергового опитування із серії тематичних досліджень, що проводилися громадською організацією "Центр суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ" впродовж цілого року. А проходило воно впродовж 21 та 22 вересня шляхом особистого опитування.

Досить показовою виявилася значна перевага негативного ставлення киян як до діяльності нині діючого мера Києва Віталія Кличка, так і до змін у місті.

Популярні новини зараз

Українці ризикують залишитися без роботи та соціальних виплат

Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах

Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Віталій Кличко - фото зі сторінки "Кличко-мер" у Фейсбук

Кількість мешканців мегаполісу, незадоволених змінами, що відбуваються у Києві, продовжує стрімко зростати – наразі більше половини опитуваних позначили їх як негативні. Натомість, оцінку "позитивно" та "скоріше позитивно" поставили всього 34, 2 %.

"52 % киян оцінили зміни в Києві протягом останніх років як негативні. У динаміці, порівнюючи із попередніми дослідженнями, починаючи з січня, кількість киян, що незадоволені змінами в столиці, збільшується – це стійка тенденція", – повідомляє директор Центру суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ", кандидат наук з державного управління Юрій Лагутов.

Не виявилася кращою і оцінка за 5-бальною шкалою рівня роботи мера Києва Віталія Кличка – за отриманими показниками, нинішній голова КМДА є, скоріше, "двієчником".

Найбільша кількість опитуваних оцінила результати його діяльності на посаді міського голови на "1" та "2" бали – це 38, 9 %. На кілька відсотків меншою стала кількість голосів у "3" бали – 35, 1 %. На "4" бали роботу Віталія Кличка оцінили 17, 4 % учасників дослідження, а завітну "5-ку" йому надали всього 4, 1 %.

Віталій Кличко - фото з Фейсбуку, сторінка "Кличко-мер"

Шалений відрив 2 лідерів від решти кандидатів: у Пальчевського – найбільший "річний прорив"

Що ж стосується, власне, рейтингів кандидатів на посаду міського голови, то 3 %-ву межу по кількості набраних голосів перетнули 8 кандидатів. При цьому, помітне значне відставання від першої п'ятірки кандидата від пропрезидентської партії "Слуга Народу" Ірини Верещук.

Зі значним відривом від решти відокремлюються 2 безперечні лідери – столичний голова Віталій Кличко та відомий громадський діяч Андрій Пальчевський. При чому, різниця між ними дорівнює всього кільком відсоткам.

Андрій Пальчевський, лідер партії "Перемога Пальчевського"

"26, 7 % серед тих, хто визначився, обрали Віталія Кличка. На 2-му місці – Андрій Пальчевський: у нього 22, 4 % голосів. На 3-му місці з двократним відставанням від лідерів перегонів – Микола Томенко, у якого 9, 8 %. 4-те місце займає Сергій Притула із показником у 5, 6 %. 5-те місце займає Олександр Попов, у якого 5, 3 %, і на 6-му місці – Ірина Верещук, яка набирає 5, 1 % голосів", – відзначає Юрій Лагутов.

Як підкреслив експерт, якщо порівнювати результати попередніх досліджень впродовж року, починаючи з вересня 2019 року, то Андрій Пальчевський має найбільший рейтинг із наростаючою динамікою. Водночас, рейтинг Віталія Кличка знизився на 1, 6 %.

Андрій Пальчевський та Віталій Кличко

За словами експерта Українського Інституту політики Миколи Спірідонова, незважаючи на масу критичних відгуків, Віталій Кличко все ще залишається на 1-му місці з невеличким відривом, переважно, завдяки високому рівню пізнаваності і потужному розповсюдженню агітматеріалів.

"Але наступає йому на п'яти представник партії "Перемога Пальчевського" Андрій Пальчевський – в принципі, і відрив між ними досить незначний. І у 2-му турі, скоріш за все, Віталію Володимировичу доведеться не солодко – в основному, буде грати роль його анти-рейтинг. І, згідно з результатами дослідження, наразі найбільше шансів має саме Пальчевський", – відзначає політичний консультант, експерт Українського Інституту політики Микола Спірідонов.

Повідомив експерт і про своєрідний "бонус-плюс", який може отримати кандидат від "Слуги Народу" Ірина Верещук, незважаючи на досить низький рейтинг.

"Оскільки вона – представник партії влади і має певну підтримку. Мова про те, що можуть змінити правила гри вже після виборів вона зможе отримати владу в КМДА. Зараз про це йдеться", - підкреслив Микола Спірідонов.

Ірина Верещук - фото з Фейсбук (зі сторінки І.Верещук)

Партії-лідери та шанс на подолання прохідних 5 %

Згідно з результатами опитування, прохідний бал у 5 % поки що набрали лише 6 партій.

"16, 6 % серед тих, хто визначився з вибором партії, обрали "Європейську солідарність", на 2-му місці з мінімальним відривом партія "Перемога Пальчевського" – 16, 3 %. Далі йде "Слуга Народу" із показником у 10, 1 %, а на 4-му місці партія "УДАР Віталія Кличка" – у них 9, 9 % голосів", - зазначає директор Центру суспільного розвитку "ІНТЕР-АКЦІЯ", кандидат наук з державного управління Юрій Лагутов.

На 5-му місці – ОПЗЖ, у яких 8, 5 %, а замикає перелік "прохідних" партій "Рідна країна" Миколи Томенка із показником у 7, 4 %.

Варто зазначити, що експерт наголосив на цілком можливому "підтягуванні" показників і, відповідно, подоланні 5%-го бар'єру, ще кілька відомих партій, деякі з яких наразі ще формують свої команди. Це: "Сила і честь", "Національний корпус", "Голос" та "Батьківщина". За словами Юрія Лагутова, про це свідчить "збірна" результатів рейтингу партій в динаміці.

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією в столиці, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.