Точніше, вони можуть їх отримувати в розмірі ста відсотків від окладу — але лише за умови виконання завдань Програми діяльності Кабміну. Але оскільки ця програма не затверджена парламентом, то і можливість залишається чисто теоретичної.

Однак в урядових колах знайшли спосіб обійти цю заборону. Зараз там розглядається проєкт, який розроблений міністром юстиції Денисом Малюською та передбачає інший спосіб оцінки діяльності членів Кабміну: відповідність Плану пріоритетних дій. Цей документ має внутрішній характер і Верховною Радою не затверджується.

Його критерії дуже розпливчасті. Наприклад, згадується розвиток ринку праці, але не уточнюється, як саме оцінювати цей процес.

Глава уряду Денис Шмигаль публічно заявив, що зарплата міністра не може перевищувати п'яти середніх зарплат по країні.

Однак, крім самої зарплати, в рахунок йдуть різні надбавки до неї: за інтенсивність праці, за доступ до державної таємниці тощо. Зараз середній заробіток міністра в місяць становить близько шістдесяти тисяч гривень на місяць, а максимальний наближається до вісімдесяти.

Популярні новини зараз

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

При цьому зарплата вищих осіб держави куди скромніше. Так, президент країни щомісяця отримує 28 тисяч гривень, глава його Офісу і секретар РНБО — по 18 тисяч, а решта держслужбовці ще менше. Ніяких надбавок їм не належить, оскільки їх зарплата, на відміну від доходу урядовців, не пов'язана з ситуацією в економіці.

Варто зауважити, що рядові державні клерки заробляють набагато менше. У більшості випадків їх зарплата відповідає мінімальній по країні, тобто становить п'ять тисяч гривень.

Нещодавно була названа зарплата мера Києва Віталія Кличка.

А пересічним українцям прем'єр-міністр Шмигаль пообіцяв істотне зростання зарплат.