В Україні хочуть нарешті врегулювати діяльність колекторів. Ці компанії здобули погану репутацію через низку випадків незаконних дій, а тому суспільний запит на подібну законодавчу ініціативу виник вже давно. Тепер відповідний законопроект, розроблений за участі Національного банку України, знаходиться на розгляді у Верховній Раді.

Читайте Знай в Google News!

Джерело: проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості" 4241 від 21.10.2020 (розміщений на порталі Верховної Ради України) і повідомлення пресслужби НБУ.

Головним нововведенням називається "врегулювання діяльності колекторських компаній на законодавчому рівні" — раніше такі терміни простоне використовувалися в українському законодавстві.

"Законопроєкт має чітко встановити правила роботи колекторів та їх регулювання. Зокрема, порядок реєстрації колекторської компанії, вимоги до етичної поведінки з боржниками, до нагляду за колекторською діяльністю, а також санкції за порушення. Тобто законопроєкт передбачає зміни, які допоможуть реформувати ринок колекторських компаній", — повідомляють в НБУ.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Українцям збільшать доплати та пільги: коли можна буде отримати

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

З'явиться публічний Реєстр колекторських компаній. Цей реєстр буде вести Нацбанк. При цьому в ньому повинні будуть зареєструватися все колекторські компанії.

НБУ також буде здійснювати нагляд за колекторами і їх поведінкою щодо боржників. Регулятор також буде захищати права споживачів і буде розглядати звернення громадян.

Банки і фінансові компанії зобов'яжуть повідомляти клієнтів про притягнення колекторів в разі прострочення платежів ще на етапі підписання договору про надання кредитних коштів. Кредитор повинен буде публікувати інформацію про колекторську компанію на своєму сайті.

Даний законопроект має встановити вичерпний перелік способів дозволеного взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг і встановлює обмеження максимальної частоти такої взаємодії.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як позбутися від настирливих колекторів і не платити чужий кредит, Поради адвоката.

Як повідомляв Знай. ua, НБУ візьметься за колекторів, які санкції застосують проти вибивачів боргів.