З 10 листопада на кордонах Європейського Союзу вступають у силу нові правила для в'їзду та виїзду іноземців, у тому числі українців, завдяки системі EES (Entry/Exit System). Ця нова IT-система автоматично фіксуватиме всі в'їзди та виїзди до Шенгенської зони для осіб, які не є громадянами ЄС, незалежно від наявності візи.

Кабінет Міністрів України розповів, що реєстрація проходитиме через термінали самообслуговування, без штампів у паспортах. Система EES здійснюватиме одноразове сканування біометричних даних (відбитків пальців і фотографій) та зберігатиме їх протягом трьох років.

Зазначається, що час на проходження кордону може зрости приблизно на 40 секунд, оскільки збиратимуть дані. Якщо особа відмовиться від здачі біометрії, їй можуть відмовити у в'їзді. Після первинного сканування паспорт потрібно буде знову сканувати при кожному перетині кордону, але повторно здавати біометричні дані не потрібно.

Популярні новини зараз

Картопля може стати дефіцитом: коли запасатися, щоб не голодувати взимку

Заблокують доступ до грошей: ПриватБанк звернувся з попередженням — зробіть це негайно

Польща вимагає дотиснути ухилянтів: мають поїхати додому

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Показати ще

Запровадження системи EES має на меті спростити процедуру перетину кордонів, посилити безпеку, запобігти використанню підроблених документів і протидіяти нелегальній міграції.

Нагадаємо, деяких чоловіків випустять з України - назвали важливу умову

Раніше ми писали про те, що виїзд жінок за кордон: прикордонники розповіли про додаткові перевірки

Крім того, Знай.ua повідомляв, перевірка військових документів: поліція та ТЦК отримали нові повноваження