Петрів піст (Петрівка, Апостольський піст) в 2020 році розпочнеться в понеділок, 15 червня. Щороку дата Петрового посту інша, бо залежить від святкування Трійці. Яким буде Петрівський піст в 2020 році, якого числа він завершиться і що можна їсти протягом усього часу. Головні традиції та заборони багатоденного літнього посту Петрівки.
Коли розпочинається Петрів піст
Петрів піст, він же Петрівка 2020, розпочинається в понеділок, 15 червня, через тиждень після свята Трійці. Дата його початку, як і тривалість – щороку різна і залежить від великоднього циклу.
Коли закінчується Петрів піст у 2020 році?
Петрів піст триває від 8 до 42 днів і закінчується напередодні дня Петра і Павла, 11 липня. У 2020 році Петрівка триватиме 27 днів, з 15 червня до 11 липня. На наступний день після завершення Петрового посту, 12 липня 2020 року православні християни святкують день пам’яті святих Петра і Павла. Також з першим днем Петрівки розпочинається косовиця, а по закінченні посту відкривається весільний сезон.
Історія посту Петрівки
Петрів піст був встановлений в пам’ять про апостолів Петра і Павла, в перші століття християнства. Згадки про нього відомі з «Апостольського переказу» Іполита Римського і датовані III століттям після Різдва Христового.
Пенсіонерів змусять повернути частину виплат державі
Надіються всі, але мало хто відчує: чого чекати від індексації пенсій у 2025 році
Перевірки від газовиків вийшли на новий рівень: українцям розповіли про документ, який треба підписати
Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо
Варто згадати, що Петрівку також іноді називають постом П’ятидесятниці. На початку свого існування він не був пов’язаний з іменами апостолів. На честь святих пост назвали після встановлення свята Петра і Павла. Цей період присвячений пам’яті апостолів Петра і Павла. Вони постили і молилися перед тим, як почали проповідувати Євангеліє і нести в народ вчення про Христа. Подібно святим, віруючі в Петрівський піст повинні утриматися від м’ясної їжі та веселощів, щоб очистити своє тіло і думки.
Традиції Петрового посту 2020
В Київській Русі більшість традицій Петрівки були пов’язані з працею на полі та з обмеженнями у їжі. До нового врожаю практично всі запаси з’їдалися, тому піст був іще й вимушеним ходом. Однак в річках водилася риба і господині готували рибні пироги або рибники.
Так наші предки прославляли пам’ять апостола Петра, якого вважали покровителем рибалок. На споживання риби і морепродуктів в Петрів піст відведено певні дні тижня. Що можна їсти в Петрівку і як правильно постити, читайте далі.
Що можна їсти на Петрів піст?
Петрів піст, на відміну від Великого, не такий суворий. Протягом усієї Петрівки, щовівторка, щочетверга, щосуботи і щонеділі дозволяється їсти рибу. Також у дні святих деякі господині готують рибники. Це закритий чи відкритий рибний пиріг, в якому запікається ціла риба або рибне філе. Також під час всього Петрового посту можна їсти зелень, овочі, фрукти, гриби, ягоди.
Петрів піст 2020: харчування по днях
Відповідно до Статуту трапези на Петрів піст, існують такі рекомендації та обмеження.
Щопонеділка Петрівки дозволена гаряча їжа без олії. У вівторок, четвер, суботу і неділю посту – можна їсти страви з рослинною олією і рибою. У середу і п’ятницю – строгий піст і сухоїдіння. Якщо на понеділок, середу або п’ятницю Петрового посту випадає православне свято, дозволяється гаряча їжа з рослинним маслом, іноді риба. У суботу, неділю і в дні релігійних свят дозволений келих вина.
Також в цей період готують різноманітні овочеві салати, каші, тушковані овочі, гриби, рагу, страви з бобових і хліб. В якості перекусу дозволяються сухофрукти, мед, горіхи, десерти без молока і яєць.
Петрівський піст: що заборонено їсти
Протягом усього посту, з 15 червня до 11 липня 2020 року, віруючим не можна їсти м’ясо, яйця, молочні продукти, вживати алкоголь. Лише в святкові та вихідні дні можна випити келих червоного кагору. У найсуворіші дні Петрівки – понеділок, середу і п’ятницю заборонені риба, вино і рослинна олія.
Що можна робити в Петрів піст?
Згідно з церковними канонами, в Петрів піст потрібно молитися і відвідувати церкву. Особливо, в дні вшанування пам’яті святих. Також бажано хоча б раз за весь період відвідати сповідь і причастя.