Як виявилося, в гардеробі британської королеви Єлизавети ІІ є й українська вишиванка, яку ексклюзивно вишила Полтавська майстриня з Решетилівки. Майстер свою роботу тримала в таємниці і лише днями розповіла українським журналістам, що це був подарунок королеві не день народження від української делегації.

Читайте Знай в Google News!

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських видань.

Для кого тільки не вишивала сорочки майстриня Алла Кизь. Всі президенти України ходять у вишиванках Решетилівської майстрині. Навіть у самої королеви Великобританії Єлизавети II є тепер такий предмет гардероба.

"Цього ніхто не знав. Тільки я, Надія Вікторівна і моя швачка, яка це шила", – вперше розповіла про роботу для королеви Алла Кизь.

Популярні новини зараз

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток

ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення

З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію

Показати ще

Стиль вишиванки "білим по білому", скріншот: Instagram

Замовлення на сорочку для королеви зробила українська делегація. Це був подарунок на 92 роки Єлизавети II. Розмір королеви майстриня визначала "на око" – за фотографіями в інтернеті, вишиванку зробили трохи вільніше. За мірками майстрині, королева носить десь 52-54-й розмір.

Чи одягала королева Великобританії подарунок, майстер не знає, але отримала його точно. До речі, вишиванка для монархині коштувала стільки ж, як і для всіх інших – 12 тисяч гривень. Якщо замовник попросить вишити таку ж сорочку, як у королеви, то майстриня відмовить. Тому що впевнена, що у кожної людини повинен бути свій візерунок. Жодна її робота не повторюється.

Стиль вишивки, який так сподобався в Букінгемському палаці, називається "білим по білому". Він вважається одним з найскладніших, адже там рахують кожну ниточку. Існує думка, що найдорожча і одна з найскладніших вишивок білим по білому з'явилася через економію.

Наші предки виймали ниточки з тканини і ними ж вишивали, щоб не купувати фарби. Стилем "білим по білому" вишивають по всій Україні, але тільки в Решетилівці застосовують по вісім технік для одного виробу.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, королева Єлизавета врятувала принца Вільяма від неминучої небезпеки: її онук міг не впоратися.

Як повідомляв Знай.uа, риба на грилі і чіпси, скачки і діаманти: чим живе і що обожнює Єлизавета II.

Знай.uа писав, онук Єлизавети II принц Вільям почав пускати слюні, Кейт Міддлтон не оцінить - "Бідний хлопець".