Перевірку лічильників в Україні тимчасово призупинили через воєнний стан. Проте з червня уряд дозволив відновити перевірку побутових лічильників електроенергії, тепла, газу та води.

Тепер усі громадяни, у яких настав термін перевірки, мають пройти її протягом трьох місяців після закінчення опалювального сезону.

Лічильник води. Фото: скрін youtube

Якщо людина не пам'ятає останню дату перевірки, спеціалісти відповідних служб самі зв'яжуться зі споживачами та повідомлять про необхідність демонтажу лічильника для перевірки його метрологічних характеристик та подальшого монтажу.

Виняток становлять жителі тимчасово окупованих територій – їм дозволено не проходити перевірку до завершення воєнного стану та ще протягом трьох місяців після цього. Мешканці зон активних бойових дій можуть відкласти процедуру на півроку після скасування воєнного стану.

Популярні новини зараз

"Тварі ви, ви не люди": обленерго довело пенсіонера до смерті через вимогу стояти в чергах

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Пенсійні виплати українців можуть скоротитися наполовину

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

Показати ще

Сам процес перевірки триває до п'яти днів – фахівці приходять, знімають та опломбують лічильник, складають акт у двох примірниках, один з яких віддають споживачеві.

Перевіркою лічильників газу та електроенергії займається постачальник ресурсів, тож платити за неї не потрібно. А ось за перевірку водо- та теплолічильників платить власник квартири чи будинку, якщо це не включено до тарифу.

Лічильник світла, скріншот: YouTube

За новими правилами, якщо хтось ухиляється від повірки, йому нараховуватимуть платіжки за нормативами споживання, а не реальними показниками лічильника. Це значно збільшить суму у рахунках за комунальні послуги.

Нагадаємо, що потрібно українським пенсіонерам, щоб отримати "теплу" субсидію: норми та вимоги

Як повідомляв "Знай.uа", "має приходити...": в "Нафтогазі" українцям розповіли про передачу показників через смс

Знай.uа писав, лічильник не чинять, а зайві нарахування йдуть:українці скаржаться на відсутність ремонту місяцями