Один із батьків, маючи українське громадянство, автоматично передає його своїй дитині, народженій за межами України. Ця важлива норма закону гарантує громадянство України для дітей незалежно від місця їх народження.

Прес-служба Офісу омбудсмена додатково пояснила процедури оформлення необхідних документів для посвідчення статусу українського громадянина новонародженого, який перебуває за кордоном.

Діти. Фото Freepik

Держреєстрацію актів громадянського стану українців за кордоном здійснюють дипломатичні представництва та консульські установи України. На офіційних веб-ресурсах цих установ наведено список документів, необхідних для отримання свідоцтва про народження.

Стандартний перелік документів включає:

  • документ із лікарні про народження дитини, або довідка лікаря, який приймав пологи поза пологовим будинком;
  • паспорти обох або одного з батьків (якщо документи в одного з батьків відсутні, відомості про нього будуть визначатися на підставі свідоцтва про шлюб);
  • свідоцтво про шлюб або заяву матері/батька про встановлення батьківства або спільну заяву батьків, які не є подружжям.

Сім'я, діти, батьки. Фото: Знай.ua

Популярні новини зараз

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Показати ще

Якщо є інші документи (свідоцтво про смерть одного з батьків, рішення суду про визнання батька зниклим безвісти тощо), їх необхідно додати до пакету документів.

Крім того, у повідомленні наголошено, що реєстрація новонародженого українського громадянина за кордоном у Державній реєстраційній службі "Документ" не можлива, оскільки цей орган не має відповідних повноважень.

Проте, оформити закордонний паспорт для новонародженого можна як у закордонних дипломатичних установах України, так і у Державній реєстраційній службі "Документ".

Слід зазначити, що українки, які народили дитину за кордоном внаслідок воєнних дій, мають право на отримання матеріальної допомоги від України.

Нагадаємо, де в Україні краще жити – в яких галузях високий рівень благополуччя

Раніше ми писали про те, що українцям почали видавати грошові сертифікати на 2500 гривень: на що можна витратити

Як повідомляв Знай.ua, до 3 тисяч доларів на підтримку: українці з 5 областей можуть зареєструватися на нову допомогу